Friluftsliv

Här finns naturguidningar, vandringsleder, naturum, kartor och utflyktsguider för att hjälpa dig att hitta ut och hitta din plats i Skånsk natur.

Utflyktsmål - Hitta din plats

För att göra det lättare att hitta områden som passar just dig finns både sök- och filtreringsfunktion och kartor under Besöksmål.

Sök naturreservat och nationalparker

Här får du tips på hur du kan använda sök- och filtreringsfunktionenöppnas i nytt fönster

Naturguidningar - Följ med ut

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED NATURGUIDNINGARöppnas i nytt fönster

Utflyktsguide, karta och leder

En annan bra hjälp om du vill utforska naturen på egen hand är vår utflyktsguide. Den visar vägen till 50 av länets drygt 300 naturreservat. Ledkartan är ett annat bra verktyg. Den visar såväl vandringsleder som ridleder, cylkelleder och vattenleder i hela Skåne.

Utflyktsguide till Skånes naturreservatPDF

Skånes naturum vägleder ut i naturen

Naturum (Visitor centre) fungerar som en port till naturen. Här får du genom utställningar och aktiviteter bekanta dig med naturområdena i närheten av varje naturum. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Allemansrätt

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss alla rätt att vara i naturen. Men det är frihet under ansvar som gäller! Det är din skyldighet att ta reda på vad allemansrätten innebär.

För skyddad natur som nationalparker och naturreservat gäller ofta särskilda föreskrifter som begränsar allemansrätten. Föreskrifterna är anpassade för att bevara de naturvärden som finns inom respektive område. Det innebär att olika regler gäller för olika områden.

Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad. Ett annat exempel är fågel- och sälskyddsområden. I dessa brukar man bara få vara vissa tider på året.

Allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allemansrätten på Håll Sverige rents webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

The Outdoor Access Rights in other languageslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Serviceinformation

Naturguidningar

April 2020
ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30