Föräldraskapsstöd för minskad kriminalitet bland barn
I län med utsatta områden ska Länsstyrelsen stödja utvecklingen av föräldraskapsstöd för att bidra till att bekämpa och förebygga kriminalitet hos barn och unga. Östergötlands län är ett av dessa län.
Länsstyrelsen ska ge stöd till kommuner, regioner och andra aktörer i att ta fram stödet till föräldrar. Stödet ska vara samordnat, långsiktigt, kunskapsbaserat och rikta sig till föräldrar med barn upp till 18 år.
Stödet ska ges fram till och med 2026 och slutredovisas till Socialdepartementet under våren 2027.
Det är Polismyndigheten som identifierar vilka områden som är utsatta områden, särskilt utsatta områden och riskområden.
Utsatta områden – polisens arbete, Polismyndigheten Länk till annan webbplats.
Länsstyrelser i följande län har i uppdrag att erbjuda stöd för att utveckla föräldraskapsstöd som ska förebygga kriminalitet:
- Stockholm
- Skåne
- Västra Götaland
- Södermanland
- Västmanland
- Halland
- Jönköping
- Kronoberg
- Östergötland
- Örebro
- Dalarna
- Uppsala
Vad innebär föräldraskapsstöd?
Föräldraskapsstöd är ett brett begrepp som innefattar olika insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar och andra viktiga vuxna runt barnet. Föräldraskapsstöd kan till exempel ske vid mötesplatser som öppen förskola, familjecentraler, föreläsningar, föräldratelefon, webbplats, föräldragrupper eller professionell rådgivning. Det finns också insatser med särskilt fokus på att förebygga att barn dras in i kriminalitet.
Metodstöd för kommuner - Att lyckas med föräldraskapsstödjande arbete
Ett strukturerat och systematiskt föräldraskapsstödjande arbete är en viktig del i ett framgångsrikt hälsofrämjande och förebyggande arbete. Länsstyrelserna har tagit fram ett metodstöd för kommuner som vill utveckla ett samordnat, strategiskt och hållbart föräldraskapsstödsarbete med fokus på en stödjande organisation.
Att lyckas med föräldraskapsstödjande arbete - Ett metodstöd för kommuner Länk till annan webbplats.
Stöd och vägledning till föräldrar
Gängsnacket – en guide för viktiga vuxna och yrkesverksamma
Guiden Gängsnacket riktar sig till föräldrar och andra vuxna om hur kriminella gäng rekryterar barn. Länsstyrelserna och polisen har tagit fram guiden efter önskemål från flera kommuner och stadsdelar. Gängsnacket lyfter vilka varningstecken man bör vara vaksam på och vilket stöd som finns i samhället om man känner oro för ett barn. Guiden finns på flera språk.
Information till föräldrar om digital rekrytering till kriminella nätverk
I dag sker mycket av barnens liv online. Att som förälder vara närvarande på nätet är lika viktigt som att ha koll på deras fysiska miljö och umgänge. Här får du lära dig mer om hur det fungerar och vad du kan göra. Länsstyrelsen i Stockholm har tagit fram denna publikation.
Nätet och gängen - En guide för vuxna för bättre kontroll över barnens digitala liv Pdf, 781.9 kB.
Information till unga om rekrytering till kriminella nätverk
På Polismyndighetens webbplats finns filmer och information om rekrytering till gängkriminalitet som riktar sig till unga.
Så rekryterar kriminella dig som ung, Polismyndigheten Länk till annan webbplats.