Södra Fingerboda

Halvöppen skogsmiljö med levande och döda träd

I naturreservatet Södra Fingerboda möter du en gammal barrskog med bäck- och ravinmiljöer. Att skogen växer på sandmark gör den extra intressant, inte minst för att det här trivs många ovanliga svampar och mossor och den sällsynta mellanlummern.

Varierad skogsmiljö

Södra Fingerboda hyser en variation av naturtyper, från mager, varm och ljusöppen sandtallskog till bördiga, svala och skuggiga blandskogsmiljöer. En bäck slingrar sig fram i reservatet på sin väg ut i Järleån. Vattnet har skurit sig ner i den porösa sanden och bildat en djup ravin. Huvuddelen av området är opåverkat av storskaliga skogsbruksåtgärder men så här mitt i Bergslagen har skogen knappast stått helt orörd. Här och var minner stubbar om äldre tiders plockhuggningar och kolbottnar från träkolsframställning vittnar om bergsbrukets stora behov av träkol. På Häradskartan från 1860-talet är i stort sett hela nuvarande reservatsområdet barrskog. I närheten av Mariedal, som förr hörde till gården Eriksberg, är några enstaka mindre ytor markerade som äng. Några hundratal meter öster om reservatet fanns vid samma tid även ett fattighus. Södra Fingerboda ligger mellan naturreservaten Skärmarbodabergen i söder och Dalbotorpsravinerna i norr.

Naturreservatet Dalbotorpsravinerna

Naturreservatet Skärmarbodabergen

Värdefull sandbarrskog

En stor del av marken i området består av sand som hamnade här efter den senaste inlandsisen. Kombinationen sandig mark och gamla barrträd är en populär livsmiljö för många svampar, både de som växer på marken och på levande eller döda träd. Växterna mosippa och grönpyrola liksom svamparna lakritsmusseron och vintertaggning är typiska arter man kan stöta på i en sandbarrskog. De är så kallade signalarter och fungerar som indikatorer på att närmiljön har höga naturvärden. Skogstypen sandbarrskog utgör en av våra mest hotade naturtyper. Behovet av skydd är också extra stort eftersom Sverige har ett utpekat internationellt ansvar att bevara naturtypen, då vi i jämförelse med övriga Europa har förhållandevis gott om sandbarrskogar.

Hem för många kräsna arter

En varierad skog innebär också en stor mångfald av livsmiljöer där en stor mängd av olika växter och djur kan hitta just sin specifika livsmiljö. Det är därför inte så konstigt att den uppmärksamme kan stöta på ett flertal krävande och sällsynta arter i reservatet. Vad sägs om vedsäckmossa, vedtrappmossa, stubbspretmossa, långfliksmossa och grön sköldmossa? Eller marksvampar som svart taggsvamp, orange taggsvamp och motaggsvamp? Kanske får du syn på några av områdets rara blommor som knärot, linnea och förstås sandtallskogens specialiteter mosippa och grönpyrola. Dessutom finns här en riklig förekomst av den sällsynta och krävande växten mellanlummer, som annars endast återfinns på ett fåtal andra platser i länet. I en skog där skogen får leva och dö i sin egen takt hittar du också döda träd, både stående och liggande. Men att kalla dem döda är en sanning med modifikation, för en rad skalbaggar, mossor och lavar är beroende av de döda träden. Inuti veden lever skalbaggslarver som bland annat bronshjon, björksplintborre och mindre märgborre. Och svampar hittas inte bara på marken, utan det finns en mängd arter som istället lever direkt på levande eller döda trädstammar, som exempelvis ullticka, brandticka, vedticka och tallticka.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I naturreservatet Södra Fingerboda är det förbjudet att:

  • borra, hacka, spränga, gräva, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jordytan, sten eller block, eller att flytta eller bortföra sten eller block,
  • framföra motordrivet fordon annat än på vägar markerade på beslutskarta,
  • fälla, bortföra eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller omkullfallna träd och buskar,
  • skada vegetationen t.ex. genom att eller gräva upp växter såsom ris, gräs, örter, mossor eller lavar och svampar,
  • medvetet störa djurlivet,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd sätta upp permanent tavla, skylt, affisch, eller därmed jämförlig anordning eller att snitsla spår,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd utföra vetenskapliga undersökningar eller bedriva miljöövervakning som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön.

Men det är tillåtet att:

  • plocka bär, matsvamp och blommor för eget behov, dock ej fridlysta eller rödlistade arter.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Nora

Beslutsår: 2024

Areal: 56 hektar

Markägare: Enskild

Reservatsbildare: Länsstyrelsen

Reservatsförvaltare: Länsstyrelsen

Beslut bildande naturreservatet Södra Fingerboda Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Skötselplan naturreservatet Södra Fingerboda Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Hitta hit

Naturreservatet Södra Fingerboda ligger 6 kilometer sydost om Nora. Från väg 50, cirka 1,5 km norr om avtagsvägen mot Nora/Hällefors, tar du avfarten mot Lilla Mon (mitt emot avfart mot Järle). Tag sedan direkt vänster och sedan höger i nästa korsning. Fortsätt rakt i 250 meter och håll därefter till höger i Y-korsningen. Efter ytterligare drygt 200 meter har du reservatet på höger sida om vägen. Det finns ingen parkering eller markerade stigar i reservatet.

Kontakt

Länsstyrelsen i Örebro län

Telefon: 010-224 80 00

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss