Åtgärd i naturmiljön
Ska du utföra en åtgärd som riskerar att väsentligt ändra naturmiljön? Då måste du först samråda med Länsstyrelsen. Det gäller även områden som inte är skyddade.
När ska du anmäla om samråd?
Om du vill utföra en åtgärd i landskapet som kan väsentligt ändra naturmiljön ska du först samråda med Länsstyrelsen. Vi, eller annan berörd myndighet, avgör om åtgärden får utföras och vilka eventuella villkor som gäller. Detta gäller för alla områden, inte bara skyddade områden.
Ibland kan det vara svårt att bedöma i hur stor omfattning åtgärden kan komma att ändra naturmiljön. Även i tveksamma fall bör du göra en anmälan. Om du inte anmäler åtgärden, måste du som har utfört åtgärden kunna bevisa att naturmiljön inte har ändrats.
Vid dessa åtgärder är samråd ett krav:
- anlägga allmän skoterled
- mineralprospektera i vissa fjällområden (obrutet fjäll)
- bygga fasta anläggningar för renskötseln, till exempel renstängsel.
Vid dessa tillfällen är det vanligtvis lämpligt att anmäla om samråd:
- anordning av större evenemang inom friluftsliv, till exempel orienterings- eller cykeltävlingar
- arbete med ledningar
- husbehovstäkter
- vindkraftverk lägre än 50 meter, mast/torn
- åtgärder på särskilt skyddsvärda träd
- anläggning eller ändring av enskilda vägar i känsliga naturmiljöer
- eller vid andra prospekteringar.
Miljösamverkan Sverige har tagit fram vägledningar som kan hjälpa dig att ta fram ett korrekt och fullständigt underlag:
Samråd om mineralprospektering
Mineralprospektering är en verksamhet som kan innebära en väsentlig förändring av naturmiljön och som därför ska föregås av en anmälan om samråd enligt miljöbalken.
Miljöbalken kap 12 Länk till annan webbplats.
Inom naturreservat, nationalparker och riksintresseområdet för obrutet fjäll, utpekade i miljöbalken råder särskild reglering kring prospektering.
Miljöbalken kap 4 Länk till annan webbplats.
Det är du som utövar verksamheten som i första hand ska bedöma om det finns risk för väsentlig ändring av naturmiljön. Arbeten som innebär borrning, grävning, schaktning, trädfällning eller arbeten i våtmark bör normalt anmälas för samråd. Länsstyrelsen rekommenderar vid tveksamhet prospekteringsföretagen att anmäla undersökningsarbeten för samråd.
Kommer terrängfordon att användas vid undersökningsarbeten på barmark behöver du ansöka om terrängkörningsdispens.
Undersökningsarbeten får inte utföras inom nationalparker. I naturreservaten är prospektering ofta förbjuden men det finns undantag. Alla naturreservat har olika föreskrifter som reglerar vad som är tillåtet.
Inom de så kallade fjällurskogsreservaten råder samrådsplikt för mineralprospektering. Du måste anmäla undersökningsarbeten för samråd även om de inte innebär någon väsentlig förändring av naturmiljön.
Inom de områden som är utpekade som riksintresse enligt miljöbalken, de så kallade obrutna fjällområdena, ska Länsstyrelsen lämna medgivande till undersökningsarbeten.
Miljöbalken Länk till annan webbplats.
Medgivandet är reglerat i minerallagen.
Minerallagen Länk till annan webbplats.
Anmäl alltid samråd enligt miljöbalken.
Inför anmälan om samråd
- Du ska anmäla om samråd enligt kapitel 12 paragraf 6 i miljöbalken.
- Anmäl minst sex veckor innan du planerar att genomföra åtgärden.
- För alla anmälningar är det viktigt att du som söker först har tagit reda på vilka natur- och kulturvärden som finns i området.
- Om risken finns för påverkan av natur- och kulturvärden ska du ange vilka försiktighetsåtgärder som vidtagits för att minimera påverkan.
Anmäl samråd i våra e-tjänster
Samråd för husbehovstäkter
Om åtgärden gäller husbehovstäkt av naturgrus, berg, matjord, morän, torv, sand, lera med mera.
Samråd för ledningar
Om åtgärden gäller att dra nya eller byta ut luft- och markledningar, rasera, underhållsröja, trädsäkra/kantträdsavverka och bredda befintliga ledningsgator med mera.
Samråd för mast, torn eller vindkraftverk
Om åtgärden gäller uppförande av mast eller torn oavsett höjd, eller vindkraftverk lägre än 50 meter.
Samråd för prospekteringsarbeten
Om åtgärden gäller geofysiska mätningar, geokemisk provtagning, moränprovtagning, diamantborrning, karteringsdiken med mera.
Samråd för uppförande av solcellsanläggning
Om åtgärden gäller att bygga en solcellsanläggning på marken.
Samråd för övriga verksamheter
Om åtgärden till exempel gäller att schakta i större omfattning, bygga vägar, tippa och lägga upp rivningsmassor om det inte är anmälningspliktigt enligt kapitel 9 i miljöbalken, anlägga leder för vandring, ridning och skoteråkning, genomföra större friluftsaktiviteter, friluftstävlingar med många deltagare eller rennäringsanläggningar.
Åtgärder i skog
Om åtgärden eller verksamheten gäller skogsbruksåtgärder ska du göra samrådsanmälan till Skogsstyrelsen.
Åtgärder inom militära områden
Om åtgärden eller verksamheten gäller inom militära områden där Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt är verksamma ska du göra samrådsanmälan till Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM).
Kommunens roll
Om Länsstyrelsen har överlåtit tillsynsansvaret till kommunen ska du göra samrådsanmälan till kommunen.