Välkommen till naturum Abisko

monter med heliograf

Del av den nya utställningen i naturum Abisko, som bland annat innehåller ett så kallat tellurium. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

På naturum Abisko kan du lära dig mer om Abisko nationalpark och om hur området förändras. Vi inspirerar vetgiriga barn och vuxna att lära sig mer för att sedan ge sig ut och upptäcka naturen!

Naturum ligger inne i Abisko nationalpark, alldeles intill Abisko fjällstation - vid både väg och järnväg. Här finns kunniga naturvägledare, utställningar, film- och föreläsningssal samt reception med butik.

Vår nya basutställning handlar om om Abisko nationalpark. Idag är nationalparken ett landskap i förändring. Utställningen ger exempel på hur livsmiljöerna för växter och djur påverkas av ett förändrat klimat. Den belyser fjällvärldens känsliga ekosystem och nationalparkens unika geologi, flora och fauna.

Vi har också ett nytt trivsamt bibliotek, en aktivitetshörna och en butik. En trappa upp hittar du Galleriet, där vi har tillfälliga utställningar, visar bildspel och håller föredrag med olika teman.

Information

Öppet nästan som vanligt

Naturum drar sitt strå till stacken för att minska smittspridningen av coronaviruset, Covid-19. Vi har öppet som vanligt men för att minimera risken för smittspridning ställer vi in all programverksamhet. Det omfattar Framtidsfredagarnas program, Oliver Wrights bildvisning och delar av Påskprogrammet. Förändringen gäller från och med 18 mars till och med 1 maj.

Utställningarna, bibliotek och butik är öppet som vanligt kl 14-18 alla dagar.

Bildspel kommer att kunna visas så länge gles sittning fungerar.

Vi ber dig som besökare att visa hänsyn genom att hålla ett visst avstånd till andra besökare. Är du sjuk, även med milda symptom, ska du inte besöka oss.

Information

Open but with some changes

Due to the Corona, Covid-19, there will be some changes at naturum Abisko. We will be open as usual, but the program activities will be cancelled from today and until 1:th of May.

The exhibitions, the library and the shop will be open as usual, daily 2-6 pm.

We kindly ask you to keep some distance to other visitors and if you are sick you should not visit at all.

Följ oss på Facebook och Instagram

På Facebook lägger vi ut bilder från vår vackra nationalpark. Här hittar du aktuell information om till exempel programändringar. Du kan också dela med dig av bilder från ditt Abiskobesök eller ställa en fråga till naturumpersonalen! Använd gärna #abiskonationalpark och #sverigesnationalparker när du publicerar bilder eller gör inlägg.

naturum Abisko på Facebooklänk till annan webbplats

naturum Abisko på Instagramlänk till annan webbplats  

Follow us on Facebook and Instagram

Follow us for news and updates from beatiful Abisko. You can also ask questions or share your own pictures. For pictures from Abisko National Park, please use #abiskonationalpark

naturum Abisko on Facebooklänk till annan webbplats

naturum Abisko on Instagramlänk till annan webbplats  

Blåhake i utställningsmonter

I vårt bibliotek kan du botanisera bland våra böcker om fjällvärlden och Abisko. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Naturum - en port till naturen

Vad är ett naturum?

Naturum är ett centrum för besökare till ett visst naturumråde. Här får du inspirerande kunskap om natur och kultur som kan göra dig bättre rustad för att ge dig ut och upptäcka mer. Förutom utställningar har många naturum också guidningar, temakvällar och naturstigar. Du kan också få tips om utflyktsmål och vandringar.

Två naturum i Norrbottens län

I Norrbotten finns ett naturum i Abisko nationalpark och ett i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkkes nationalpark. Det sistnämnda är naturum för hela världsarvet Laponia. Naturum Abisko drivs av Länsstyrelsen. Här hittar du information om naturum och dess verksamhet. Naturum Laponia drivs av den lokala förvaltningsorganisationen Laponiatjuottjudus.

Information om naturum Stora Sjöfallet/Stuor Muorkkelänk till annan webbplats

Kontakt

Naturum Abisko

Serviceinformation

  • Informationstavla
  • Parkering
  • Rastplats
  • Tillgänglighet
  • Toalett

Öppettider 2020

Naturumbyggnaden

Vinter

17 februari —1 maj
öppet alla dagar
klockan 14—18.

Sommar

18 juni—29 augusti
öppet alla dagar
klockan 9—17.

Höst

1 september—26 september
öppet tisdag—lördag
klockan 9—17.


Opening hours 2020

Winter

17th Feb—1st May
Open for visitors every day.
Opening hours: 2 p.m.—6 p.m.

Summer

18th June—29th Aug
Open for visitors every day.
Opening hours: 9 a.m.—5 p.m.

Autumn

1st Sept—26th Sept
Open for visitors:
Tuesday—Saturday.
Opening hours: 9 a.m.—5 p.m.

Kommunikationer

Abisko ligger invid väg E10 mellan Kiruna och Narvik. Tågstationen Abisko turist ligger inne i nationalparken. Här kliver du av om du ska besöka naturum.

Det finns dagliga tågförbindelser till Kiruna och Narvik i Norge. Restiden i timmar med tåg är från Stockholm18, Göteborg 25 och från Malmö 27.

Flyg Stockholm—Kiruna tar ca 1,5 timme. Bilparkering finns vid naturum. För mer information, kontakta din resebyrå eller turistbyrån i Kiruna.