Välkommen till naturum Abisko

monter med heliograf

Del av den nya utställningen i naturum Abisko, som bland annat innehåller ett så kallat tellurium. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

På naturum Abisko kan du lära dig mer om Abisko nationalpark och om hur området förändras. Vi inspirerar vetgiriga barn och vuxna att lära sig mer för att sedan ge sig ut och upptäcka naturen!

Naturum ligger inne i Abisko nationalpark, alldeles intill Abisko fjällstation - vid både väg och järnväg. Här finns kunniga naturvägledare, utställningar, film- och föreläsningssal samt reception med butik.

Vår nya basutställning handlar om om Abisko nationalpark. Idag är nationalparken ett landskap i förändring. Utställningen ger exempel på hur livsmiljöerna för växter och djur påverkas av ett förändrat klimat. Den belyser fjällvärldens känsliga ekosystem och nationalparkens unika geologi, flora och fauna.

Vi har också ett nytt trivsamt bibliotek, en aktivitetshörna och en butik. En trappa upp hittar du Galleriet, där vi har tillfälliga utställningar, visar bildspel och håller föredrag med olika teman.

Följ oss på Facebook och Instagram

På Facebook lägger vi ut bilder från vår vackra nationalpark. Här hittar du aktuell information om till exempel programändringar. Du kan också dela med dig av bilder från ditt Abiskobesök eller ställa en fråga till naturumpersonalen! Använd gärna #abiskonationalpark och #sverigesnationalparker när du publicerar bilder eller gör inlägg.

naturum Abisko på Facebooklänk till annan webbplats

naturum Abisko på Instagramlänk till annan webbplats  

Follow us on Facebook and Instagram

Follow us for news and updates from beatiful Abisko. You can also ask questions or share your own pictures. For pictures from Abisko National Park, please use #abiskonationalpark

naturum Abisko on Facebooklänk till annan webbplats

naturum Abisko on Instagramlänk till annan webbplats  

Blåhake i utställningsmonter

I vårt bibliotek kan du botanisera bland våra böcker om fjällvärlden och Abisko. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Naturum - en port till naturen

Vad är ett naturum?

Naturum är ett centrum för besökare till ett visst naturumråde. Här får du inspirerande kunskap om natur och kultur som kan göra dig bättre rustad för att ge dig ut och upptäcka mer. Förutom utställningar har många naturum också guidningar, temakvällar och naturstigar. Du kan också få tips om utflyktsmål och vandringar.

Två naturum i Norrbottens län

I Norrbotten finns ett naturum i Abisko nationalpark och ett i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkkes nationalpark. Det sistnämnda är naturum för hela världsarvet Laponia. Naturum Abisko drivs av Länsstyrelsen. Här hittar du information om naturum och dess verksamhet. Naturum Laponia drivs av den lokala förvaltningsorganisationen Laponiatjuottjudus.

Information om naturum Stora Sjöfallet/Stuor Muorkkelänk till annan webbplats

Kontakt

Naturum Abisko

Serviceinformation

  • Informationstavla
  • Parkering
  • Rastplats
  • Tillgänglighet
  • Toalett

Öppettider 2019/2020

Naturumbyggnaden

17/2 —1/5
Alla dagar klockan 14—18.

Tider för sommaren kommer senare.

Opening hours 2019/2020

Feb. 17—May 1
Every day 2 pm—6 pm.

Opening hours during summer will be updated later.

Kommunikationer

Abisko ligger invid väg E10 mellan Kiruna och Narvik. Tågstationen Abisko turist ligger inne i nationalparken. Här kliver du av om du ska besöka naturum.

Det finns dagliga tågförbindelser till Kiruna och Narvik i Norge. Restiden i timmar med tåg är från Stockholm18, Göteborg 25 och från Malmö 27.

Flyg Stockholm—Kiruna tar ca 1,5 timme. Bilparkering finns vid naturum. För mer information, kontakta din resebyrå eller turistbyrån i Kiruna.