Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Försvarsmaktens verksamhet påverkar trafiken i Norrbotten

En lång rad med militärfordon kör på en väg i ett vinterlandskap

Foto: Jens Åkerlund, Försvarsmakten

I månadsskiftet april-maj genomför Försvarsmakten Immediate Response 24 (IR24). I samband med IR24 sker militära transporter längs vägarna som kommer att medföra stor påverkan på trafiken i delar av Norrbotten.

Några dagar under vecka 18 kommer amerikanska förband, under ledning av svenska Försvarsmakten, att förflytta sig från Norge, genom Norrbotten och vidare till Finland. Det innebär att ett flertal långa militärkolonner kommer att färdas längs vägarna i länet.

Kolonnerna är ca en kilometer långa och ibland kör de långsammare än gällande hastighetsbegränsning. Det kommer medföra stor påverkan på framkomligheten i trafiken på flertalet vägar. Framför allt gäller det sträckorna Riksgränsen – Boden, samt Boden – Haparanda och Boden – Pello.

Försvarsmakten, berörda myndigheter och kommuner samarbetar inför och i samband med de militära transporterna för att de ska ske på ett säkert sätt och få så liten påverkan på allmänheten som möjligt.

Vad behöver jag tänka på?

  • Följ myndigheternas information om militärtransporterna. Aktuell trafikinformation hittar du via SR P4 Norrbotten och Trafikverket. Om du befinner dig i samma område som militärtransporterna så kör försiktigt och välj alternativa vägar om det är möjligt.
  • Om du kör i kapp en militärkolonn längs vägen ska du lägga dig bakom den och hålla avståndet till fordonet framför dig. Om det är nödvändigt att köra om så se till att det sker på ett säkert sätt. När fordonen kör igenom samhällen/tätorter håller de ett kortare avstånd och då är det inte tillåtet att köra om.
  • Om du bor eller reser genom områden där militära transporter sker bör du vara uppmärksam på skyltar och anvisningar.
  • Det är förbjudet enligt Skyddslagen att flyga drönare över skyddsobjekt med foto- och avbildningsförbud.
  • När Försvarsmakten genomför större övningar eller annan verksamhet är det inte ovanligt att främmande makt sprider falsk information för att misskreditera verksamheten. Det är därför viktigt med källkritik. Tänk efter vem som är avsändare av informationen och vilket syfte avsändaren kan ha innan du delar det vidare.
  • Försvarsmaktens verksamhet är också av intresse för främmande makt som vill skaffa information om skyddsvärda platser, verksamhet och materiel. Var uppmärksam och om du ser något som avviker från det normala kan du rapportera detta till Polismyndigheten på 11414 eller via funktionen Tipsa polisen på polisens webbplats. Misstänkt pågående brottslig verksamhet rapporteras omgående till Polismyndigheten via 112. Du behöver inte göra bedömningen om det kan vara intressant för oss eller inte, den gör polisen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss