Hund i bil

Om du lämnar din hund i en varm bil sommartid utsätter du den för lidande. Om du själv ser en hund som far illa i värmen ska du kontakta polisen.

Förvaring av hund i bil sommartid

Temperaturen i en bil stiger väldigt snabbt när solen är framme. Redan efter en kort stund kan temperaturen vara farligt hög för hunden. Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil. Hundar är dåliga på att svettas och för att kyla ner sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka.

Med kraftigt flåsande (snabb och grund andhämtning) kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar att förlora mycket vätska. När temperaturen i omgivningen ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan hunden bli medvetslös och dö.

Så varmt kan det bli i bilen

Klockan

Temperatur ute

Sol/skugga

Temperatur i bilen

08.30

+22°C

Sol

+23°C

09.30

+22°C

Sol

+38°C

10.30

+25°C

Sol

+47°C

11.30

+26°C

Sol

+50°C

12.30

+27°C

Sol

+52°C

13.30

+27°C

Sol

+52°C

14:30

+28°C

Sol

+50°C

Källa: SKK 2014

Tecken på att en hund mår dåligt

Tidiga tecken på värmeslag är att hunden börjar flåsa och få röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk. Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar. Beräkningar visar att redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador. 

Detta ska du göra

Om du ser en hund som uppvisar ovanstående beteenden är det viktigt att snabbt få ut hunden ur bilen. Om du inte kan hitta ägaren ska du göra följande:

  • Kontakta polis på telefon 114 14 (eller 112 om det är akut)
  • Notera registreringsnummer
  • Notera klockslag och tidpunkter
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodosetts (gärna med foto)

Akutsituation

Är hunden i akut fara kan du behöva krossa en ruta innan polisen kommer. Välj en ruta som inte är nära hunden för att undvika glassplitter.

En hund med värmeslag bör i första hand föras till skuggan samt kylas ned. Detta görs snabbast genom att kyla ned hunden med vatten och linda in den i blöta handdukar. Därefter ska hunden snarast till veterinär för undersökning.

Om du misstänker att en hund regelbundet hålls på ett otillåtet sätt bör du i första hand prata med ägaren. Hjälper inte detta, kontakta länsstyrelsens djurskyddshandläggare.

Kontakt

Djurskyddshandläggarna har telefontid klockan 09.00-12.00

Du når dem via Länsstyrelsens växel

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1, Kalmar

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss