Fjällräven – en hotad art i de skandinaviska fjällen

Fjällräven lever långt upp i norr och är extremt väl anpassad till ett liv på högfjället och i arktiskt klimat. Även om det finns många fjällrävar i världen är det väldigt få som lever i våra trakter. Antalet fjällrävar i Skandinavien började minska drastiskt i mitten av 1800-talet och trots tidiga insatser för att skydda arten har minskningen fortsatt fram till idag. Förändringar i gnagarnas levnadsmönster och ett växande rödrävsbestånd räknas som de främsta orsakerna, men flera olika faktorer spelar in. Därför är fjällräven nu en akut hotad art i både Sverige och Norge.

Publikationens omslagsbild

Om publikationen

Publiceringsår:
2012
Publikationstyp:
Broschyr/folder

Nyckelord:

  • Djur
  • Växter
  • Natur

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

https://www.lansstyrelsen.se/publikation?entry=_2012__3&context=35