Publiceringsdatum: 25 juli 2018

Senast uppdaterad: fredag 7 september, 11.14

Totalt eldningsförbud i hela Halland

(Förbudet upphävdes 21 augusti)

Idag, 25 juli, kl.15 infördes totalt eldningsförbud och grillningsförbud i Halmstads-, Hyltes-, Laholms- och Kungsbackas kommuner. Kl.00.00 den 26 juli införs det i Falkenbergs- och Varbergs kommuner. Detta på grund av den extremt hög brandrisken. Förbudet upphävdes 21 augusti.öppnas i nytt fönster

Brandrisken i hela Halland är extremt hög vilket har lett till att alla kommuner i länet nu inför totalt eldnings- och grillningsförbud, även på den egna tomten. Det är nu lika hög nivå på brandrisken i Halland som det var i samband med den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Räddningstjänsten bedömmer situationen som allvarlig och kräver det yttersta i förberedelser.

- Att kommunerna nu, tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län, infört totalt eldnings- och grillningsförbud även på den egna tomten är en del i dessa förberedelser, säger Niklas Nordgren, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Hallands län.

Det skärpta eldnings- och grillningsförbudet kommer att gälla så länge som risken är hög och bedömningen görs att det behövs. Detta är ett steg för att minska riskerna för en större brand i Halland.

Många län i Sverige har idag inför detta förbud. Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.

Kontakt