Aktuella varningsmeddelanden i Hallands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Livsmedelsstrategi

Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Sveriges livsmedelsstrategi

Den svenska livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.

Livsmedelsstrategin ska bidra till:

  • hållbar utveckling i hela landet
  • att skapa tillväxt och sysselsättning
  • att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
  • minskad sårbarhet och öka robusthet i livsmedelskedjan
  • ökad självförsörjningsgrad av livsmedel
  • främja export av svenska livsmedel
  • främja svensk kvalitet och gastronomi.

Den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 och uppdaterades 2025 (Livsmedelsstrategin 2.0).

En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt i hela landet, regeringen Länk till annan webbplats.

Vad gör Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Livsmedelsprogram för Halland

Livsmedelsprogram Halland är ett regionalt initiativ som hänger ihop med den nationella livsmedelsstrategin. Programmet bygger på dialog och samarbete för att hela livsmedelssektorn i Halland ska kunna arbeta mot gemensamma mål utifrån en gemensam plattform.

Livsmedelssektorn är viktig för Halland och bidrar med livskvalitet, hälsa, upplevelser och många arbetstillfällen. Huvudansvariga för programmet är Region Halland och Länsstyrelsen i Hallands län.

Webbplatsen livsmedelsprogramhalland.se Länk till annan webbplats.

Arbetet fortsätter i olika grupper och projekt

Programmet är en öppen och pågående kreativ process. Det finns fem tematiska insatsområden och till varje område finns det en arbetsgrupp och/eller projekt som driver arbetet framåt.

  1. Innovation och marknad
  2. Måltidsturism
  3. Offentliga måltider - lokal mat
  4. Kompetens
  5. Råvaror och förädling

Vill du vara med och utveckla Livsmedelsprogram Halland?

Vill du engagera dig i arbetet för att göra Halland till en ännu mer framgångsrik matregion?

Då vill vi gärna att du kontaktar oss.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Kontakt

Ann-Charlotte Ericsson

Region Halland

Telefon 035-17 98 44

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss