Transport av djur
När djur transporteras ska det ske på ett säkert sätt och djuren får inte utsättas för skador eller lidande under transporten. Länsstyrelsen kontrollerar djurtransporter och besiktigar transportfordon med hänsyn till djurskyddslagstiftningen.
Grundläggande bestämmelser om hur levande djur ska transporteras finns i EU:s regelverk, djurskyddslagen och djurskyddsförordningen. Mer detaljerade bestämmelser finns i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd.
Information om lantbruksdjur hos Jordbruksverket
Information om hästar och sällskapsdjur hos Jordbruksverket
Information om övriga djur hos Jordbruksverket
Lagstiftningen reglerar bland annat hur transportfordonet ska vara utformat, temperaturkrav, vilka djur som får transporteras, hur länge de får transporteras, hur ofta och hur länge de ska få vila under längre transporter.
Transport av djur inom en ekonomisk verksamhet
Alla som transporterar djur inom en ekonomisk verksamhet inom EU ska ha transportörstillstånd utfärdat av en myndighet i sitt hemland. I Sverige är det Jordbruksverket som utfärdar transportörstillstånd.
Utöver transportörstillstånd kan du vid yrkesmässig transport inom ekonomisk verksamhet behöva söka tillstånd hos Transportstyrelsen.
Yrkestrafiktillstånd hos Transportstyrelsen
Ansök om registrering för att få transportörstillstånd
Ansökan om registrering för att få transportörstillstånd gör du via en e-tjänst hos Jordbruksverket. Transportörer kan vara både juridiska personer (bolag) eller fysiska personer.
Avgifter för besiktning av transportfordon
Utöver registrering som transportör krävs också att det fordon som används är besiktigat och godkänt av Länsstyrelsen. För besiktning av fordon tas det ut en avgift.
- För behållare (som kan flyttas mellan olika fordon) är avgiften 1 000 kronor.
- För lätt lastbil, personbil och släpfordon som är avsett av dras av lätt lastbil eller personbil är avgiften 1 500 kronor.
- För tung lastbil och släpfordon, avsett att dras av tung lastbil, är avgiften 3 000 kronor.
Krav på kompetens hos chaufför
Om det är hästar eller lantbruksdjur som transporteras måste chauffören också ha gått en utbildning och erhållit ett kompetensbevis. Om chauffören inte själv kan sköta djuren så ska en annan djurskötare med kompetensbevis följa med transporten.
Vid transport ska alltid transportörstillstånd, fordonsgodkännande och chaufförens och andra djurskötares kompetensbevis föras med transporten och kunna visas upp. Vid transporter över åtta timmar finns dessutom krav på att ytterligare dokument förs med.
Länsstyrelsen kontrollerar transporter
Vi utför kontroller av djurtransporter. Alla typer av djurtransporter kan komma att kontrolleras, allt från enstaka hundar i bil till större slakttransporter.
Likaså görs även kontroller av transporter på hästtävlingar, slakterier, på gårdar och en mängd andra platser där djurtransporter finns.
Besiktning i Halland
Besiktningen görs på en parkeringsplats utanför Länsstyrelsen i Halland, som är belägen i Halmstad. Det går även boka besiktning på annan plats i Halland enligt överenskommelse. Det går fortare att få en tid om transportören kommer till Länsstyrelsen för besiktning.
Viktigt att tänka på
Tänk på att:
- Vara ute i god tid! Boka helst din besiktning med två veckors marginal. Om du kan komma hit med ditt fordon går det snabbare.
- Transporten bör vara väl rengjord inför besiktningen.
Boka besiktning
Besiktningen bokas via Länsstyrelsens växel, 010-224 30 00.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.