Integration
Länsstyrelsen planerar och deltar i regionalt arbete med integrationsinsatser, och kan ge ekonomiska bidrag till kommuner.
Alla nyanlända personer ska utifrån sina egna förutsättningar få professionellt stöd att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning.
Länsstyrelsen driver och deltar i planering, organisering, genomförande och uppföljning av integrationsinsatser. Arbetet sker på nationell, regional och lokal nivå i samverkan med kommuner, statliga myndigheter, företag, organisationer och föreningar.
Ensamkommande barn
Varje år kommer barn till Sverige för att söka asyl. De flesta anländer i sällskap med sina föräldrar men det finns även de som saknar medföljande vårdnadshavare. Dessa barn och ungdomar räknas som ensamkommande barn. Länsstyrelsen samordnar mottagandet av ensamkommande barn med fokus på att utveckla regional samverkan. Vi arbetar även för att det finns beredskap och kapacitet i kommunerna att ta emot ensamkommande barn.
Mottagande och etablering av nyanlända
Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelserna har tillsammans med kommunerna ett gemensamt ansvar för bosättningen av nyanlända personer.
Samhällsorientering för nyanlända
Samhällsorienteringens syfte är att underlätta nyanlända personers etablering och delaktighet i det svenska samhället. Informationen ska ges så tidigt som möjligt efter ankomst till kommunen.
Tidiga insatser för asylsökande
Länsstyrelsen samordnar tidiga insatser för asylsökande och följer upp organisering och genomförande av insatser på regional och lokal nivå.
Bidrag för tidiga insatser för asylsökande
Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande. Länsstyrelsen beslutar sedan om och betalar ut bidragen.
Bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända
Länsstyrelsen kan ge ersättning till kommuner som vill utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända personer och ensamkommande barn. Vi kan även ge ersättning för att utveckla samverkan mellan kommuner samt mellan kommuner och andra aktörer i syfte att underlätta etableringen i samhället.
Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.
Så här arbetar vi på Gotland
På Gotland samverkar och samarbetar ett flertal aktörer kring mottagande av asylsökande och nyanlända, inkluderat ensamkommande barn och unga. Länsstyrelsen samordnar ett forum för samverkan - Gotlands integrationsråd - som består av myndigheter och organisationer inom civilsamhället. Därutöver sker även samverkan med andra aktörer.
Länsstyrelsen och Region Gotland beslutade i september 2017 om en Integrationsstrategi för Gotland. Strategin har förlängts och gäller för perioden 2017 - 2023. Den har tagits fram i bred samverkan och anger övergripande mål och strategisk inriktning för det gotländska integrationsarbetet. Målgrupp är alla som lever, bor och verkar på Gotland, offentlig sektor, näringsliv, civilsamhällets organisationer och övriga aktörer som utför insatser inom integration. Strategin ger vägledning för varje aktörs insatser på integrationsområdet. Länsstyrelsen tillämpar och följer upp strategin med stöd av en årlig intern handlingsplan.
Integrationsstrategi för Gotland 2017-2023 Pdf, 285.4 kB.
Övergripande integrationsmål
Ett gotländskt samhälle som präglas av mångfald med lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter för kvinnor/män och flickor/pojkar och personer med annan könsidentitet. En strävan är att varje individ ges möjlighet att utifrån sina förutsättningar leva ett självständigt liv med egen försörjning och deltagande i samhället på samma villkor som andra. Individen upplever sig trygg och delaktig i det gotländska samhället.
Utvecklingsmedel för Gotland
Utöver nationella prioriteringar kommer Länsstyrelsen i Gotlands län att prioritera insatser som har koppling till strategiska vägval i Integrationsstrategi för Gotland 2017-2023 samt insatser som har koppling till konsekvenser av coronapandemin.
Exempelsamling uppsökande och motiverande arbete för att nå utrikesfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden och studier Länk till annan webbplats. kan vara ett stöd och inspirera till genomförande av insatser/projekt på Gotland.
§ 37 Beredskap och mottagningskapacitet
Kommuner kan söka bidrag för att skapa beredskap och tillräcklig mottagningskapacitet för personer som är nyanlända och barn som är ensamkommande. Personer som beviljas tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå kan även omfattas av insatser. Mer information finns i informationsbrev §37 2022 Pdf, 183.9 kB.
Tidsperiod för utlysning av medel för 2022 är den 14 feb - 30 april. Medel som finns att söka är 467 211 kr.
För att få ansökningshandlingar m.m. kontakta Annette Johansson via e-post: annette.i.johansson@lansstyrelsen.se eller tfn. 010 - 223 9315
§ 37a Flyktingguider och familjekontakter
Kommuner kan söka bidrag för att stärka och utveckla arbetet med flyktingguider och familjekontakter. Bidragen syftar till att underlätta etableringen i samhället, skapa nätverk, stödja språkinlärningen och/eller ge socialt stöd till barn som är ensamkommande.
Under 2022 är insatser som särskilt riktar sig till eller underlättar deltagandet för föräldralediga och andra personer med små barn prioriterade. Insatser som stödjer språkinlärningen ska särskilt prioriteras. Även insatser prioriteras som sker tillsammans med idéburen sektor och där kontakten med samverkanspart/-er är etablerad. Mer information finns i informationsbrev §37a 2022 Pdf, 170.5 kB.
Tidsperiod för utlysning av medel för 2022 är 14 feb - 30 april. Medel som finns att söka är 414 000 kr.
För att få ansökningshandlingar m.m. kontakta Annette Johansson. E-post : annette.i.johansson@lansstyrelsen.se eller tfn. 010-223 9315
Kommuner, regioner, ideella föreningar och trossamfund kan ansöka om medel för insatser som riktar sig till asylsökande vuxna över 18 år eller som har beviljats uppehållstillstånd men som bor kvar i Migrationsverkets boende. Mer information finns i informationsbrev TIA 2022 Pdf, 163.8 kB.
Utlysningsperiod för 2022 års medel är 25 juli - 26 augusti. Medel som finns att söka är 190 257 kr.
Ansökan TIA-kommun 2022 Word, 63.1 kB.
Vägledning vid ansökan TIA-kommun Pdf, 240.7 kB.
Ansökan TIA ideell organisation, trossamfund Word, 64.3 kB.
Vägledning vid ansökan TIA - ideell organisation, trossamfund Pdf, 255.9 kB.
Aktivitetsplan till ansökan Pdf, 174 kB.
Intyg samverkanspart 2022 Pdf, 913.1 kB.
Stöddokument jämställdhet Word, 50.6 kB.
Integrationsstrategi för Gotland 2017 - 2023 Pdf, 449.3 kB.
Vägledning statsbidrag för verksamheter för asylsökande med flera Pdf, 293 kB.
Informationsverige.se
Länsstyrelsernas gemensamma webbplats med samhällsinformation för nyanlända. Den fungerar också som ett verktyg för dig som arbetar med asylsökande, nyanlända och ensamkommande barn.