Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
En lyckad inspirationsdag om kulturspannmål
Kursen ”Odling av kulturspannmål på Gotland – hur, var, varför?” lockade 40 personer, och därmed maxat antal deltagare, till Stelors fina lokaler den 15 februari. Kursen anordnades genom projektet Ett rikt odlingslandskap som finansieras av EU och svenska staten.
Kursdeltagarna fick under dagen ta del av flera mycket inspirerande och kunskapsspäckade föredrag med kulturspannmålen i fokus. De tre huvudföreläsarna har på ett eller annat sätt helt vigt sitt liv till det vi odlar och äter, till att tänka hållbart och långsiktigt och med en fast övertygelse att lämna över något bra till kommande generationer. Deras föredrag lämnade nog faktiskt ingen oberörd.
Vi fick lyssna till:
Curre Niklasson – ekobonden från Näs som verkligen gett kulturspannmålen ett ansikte på Gotland.
Sebastien Boudet – bagaren, poddaren och författaren som kompromisslöst brinner för hantverket, hållbarhet, bra råvaror och stoltheten dessa kan frambringa.
Magnus Nyman – den skånska ekobonden och Årets Bonde 2022, om livsval, dedikation och innovativa lösningar.
Kulturspannmål huvudråvara i dagens meny
Till lunch bjöds vi på en enastående ”gröt” (närmaste beskrivning en kornotto på enkorn, emmer, spelt och svartvete från Näs med även gotländska rotfrukter, kål och picklad rödgul trumpetsvamp serverad med lite brynt smör – magi!) komponerad av Sebastien Boudet och Linus Ström, kock och ägare till Stelor Hotell. Linus som tillsammans med sambon My Wrethagen äger och driver Stelor ordnade dessutom härligt fika med smörgåsar och småkakor under dagen. Allt bakat på mjöl av kulturspannmål såklart!
Under eftermiddagen fick vi även lyssna till Linus, om hur han och My använder bland annat kulturspannmål i Stelors verksamhet och matlagning. Om hur de arbetat för att hitta lokala producenter på ön, och riktigt bra närproducerade råvaror till restaurangen.
Omställning till ekologisk produktion
Sist ut för dagen som talare var Kent Grönström från HS-certifiering. Kent berättade om hur man de facto går till väga för att kunna bli ekologiskt i sin produktion, vilka krav och regler som finns. Framför allt lät Kent slå hål på myten om att det är ”krångligt” att bli eko-certifierad. För att få tillgång till utsäde av kulturspannmål från Föreningen Gutekorn, måste man ha ett ekologiskt jordbruk. Kent fick många praktiska och konkreta frågor efter sitt föredrag, så förhoppningsvis kommer vi ha några fler kulturspannålsodlare på ön framöver.
Flera träffar under året
Att väcka intresset, öka kunskapen och få fler att vilja odla de här gamla sorterna är naturligtvis syftet med kurserna! Det här kurstillfället var det första i en kursserie under året. Nästa tillfälle kommer ha fokus på vårsådden, därefter följer dagar med malning och bakning, skörd och till sist höstsådd. Datum för dessa kommer längre fram, och är till stor del väderberoende.
Kursen arrangerades av länsstyrelsen inom projektet Ett rikt odlingslandskap och har finansierats med medel från EU och svenska staten.