Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inspireras av Matildas andelsjordbruk

Foto av en kvinna som står på en fält med växande grönsaker i bakgrunden.

Andelsjordbrukaren Matilda Svahn. Foto: Anna Sorby

Andelsjordbruk är en produktions- och försäljningsmodell för livsmedel. Grundtanken i andelsjordbruk är att producenter och konsumenter genom ett partnerskap ska närma sig varandra. Många fördelar kan de tänkas, men hur fungerar det på Gotland?

Under årets tredje träff för grönsaksodlare fick deltagarna träffa odlaren Matilda Svahn som berättade mer om hur hon jobbar med andelsjordbruk.

På familjegården i Gothem har Matilda Svahn ägnat sig åt andelsjordbruk sedan 2016. Hon har idag 70 kunder som löpande får hem en grönsakskasse med primörer från hennes trädgård. Påsens innehåll varierar beroende på årstid och Matilda själv beskriver andelsjordbruket som ”en resa tillsammans genom säsongen”.

Kunderna har ett avtal med Matilda som sträcker sig över tid. Avtalen, som kan liknas vid en slags prenumeration, ger bonden både trygghet och möjlighet till långsiktig planering samtidigt som kunden kan känna trygghet i att ha ”förbokat” sin mat.

– Jag tror inte att mina kunder skulle åka ut och fylla en kasse med grönsaker varje eller varannan vecka om jag i stället hade en gårdsbutik. I andelsjordbruk så har producent och konsument ett kontrakt där man även delar riskerna. Leveransen av grönsaker varierar beroende på årstid, väder och vind, berättade Matilda.

Matilda levererar sina grönsaker i kassar från sin bil stående utanför stora Coop i Visby. De som bor nära gården hämtar sin kasse på gården. På så vis träffar Matilda sina kunder regelbundet. Hon menar att kärleken till ”relationsmat” är en av anledningarna till att hon trivs så bra med sitt jobb.

– Det är så roligt att odla till människor som jag har en relation till. Jag tror också att kunderna får en annan relation och respekt för maten när de köper den direkt av odlaren, säger Matilda.

Andelsjordbruket är idag inte speciellt vanligt på Gotland. Det finns dock en uppåtgående trend nationellt som säger att allt fler svenska odlare tillämpar modellen i sin verksamhet.

Mer om Matildas odling

Matilda odlar grönsaker på 8 000 kvadratmeter åker samt i några mindre växthus. I växthusen odlas primörer på våren, bland annat spenat, rädisa och sallad. Undersommaren är det främst tomat och växthusgurka. För att få bättre pollinering i växthusen så köps humlor in några gånger per år.

Till gården hör mer mark än den som används för grönsaksodling. En del mark arrenderas ut och en del mark används för att förbättra växtföljden i odlingen. Grönsaksodlingen sker två år i rad på en bit mark och byter sedan till en annan bit där det under de senaste två åren växt gröngödslingsväxter. Blandningen, som sås in som gröngödsling, består bland annat av vallfrön, klöver, lucern och honungsört. Innan honungsörten går i blom klipps växterna ner med hjälp av en slåtterbalk. Klöver, lucern och honungsört binder in kväve till marken som grönsakerna sedan kan använda.

Att odla en vallblandning som klipps ner med jämna mellanrum under ett par års tid är ett bra sätt att hålla ner ogrästrycket i odlingarna, menar Matilda. Det är då viktigt att klippa ner blandningen innan den går i frö.

– På den bit mark där grönsaksodlingen sker så odlas olika växtfamiljer i fyra olika kvarter som byter plats olika år. Med hjälp av vallblandningen så kan jag ha en åttaårig växtföljd vilket innebär att samma växtfamilj inte odlas på samma plats förrän åtta år efter att den odlades där senast, berättade Matilda under träffen.

En förutsättning för odlingarna är de traktorer och redskap som finns på gården. De områden där gräs eller vallblandning växter klipps ner med hjälp av en betesputs. Under våren harvas svämgödsel ner på åkern med hjälp av en tallriksharv. Under odlingssässongen används en gårdsharv för att rensa ogräs mellan grönsaksraderna. När grönsakerna blir för stora för att traktor och harv ska kunna köra över dem så sås gröngödsling i raderna mellan grönsakerna för att hålla ner ogräset och förbättra jorden. Under säsongen toppgödslar Matilda de näringskrävande grödorna med ekologisk gödsel pellets och vid manganbrist sprutas de aktuella växterna med mangan.

– En av sakerna som framkommit i de årliga utvärderingarna som gjorts med mina kunder är att de vill ha små pumpor. Därför odlas olika sorters butternut, hubbard och stripetti pumpa. Totalt odlas det ca. 80 olika grönsaker på gården. Det är bra att sprida riskerna. Om en gröda misslyckas ett år så går det troligen bättre för något annat, säger Matilda.

Ett av Matildas växthus.

Kursdagen arrangerades inom Ekologisk produktion och har finansierats med medel från EU och svenska staten.
Mer information om Ekologisk produktion

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss