Val till riksdag, kommun, region, EU och sametinget

När det är val ansvarar Länsstyrelsen bland annat för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt, utfärda nya röstkort och rapportera röstresultat till Valmyndigheten. Vid val till Europaparlamentet är det Länsstyrelsen som administrerar röstlängden för alla röstberättigade i EU-valet.

Länsstyrelsen är regional valmyndighet. Det betyder att vi ansvarar för att planera och genomföra allmänna val, val till Europaparlamentet och nationella folkomröstningar.

Val till Europaparlamentet 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet.

  • Den 22 maj startar förtidsröstningen i Sverige.
  • På valdagen den 9 juni öppnar vallokalerna klockan 8.00 och stänger klockan 21.00.
  • Den 10 juni påbörjar länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen. Länsstyrelserna kontrollräknar alla röster och räknar även personrösterna.

Innan valet

Innan varje val delar vi in länet i valkretsar och valdistrikt. Om ditt röstkort är fel beslutar vi om att utfärda ett nytt röstkort och ändra i röstlängden, det vill säga i listan över vilka som får rösta. Röstlängden används i vallokalen för att pricka av vilka som har röstat så att ingen kan rösta flera gånger. Länsstyrelsen utfärdar också ett nytt röstkort om du inte har kvar det. Dessutom tar vi emot beställningar av valsedlar och anmälningar av kandidater som ska stå på partiernas valsedlar vid valen till riksdag, kommun och regioner.

För partier, Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

Vid ett val till Europaparlamentet ansvarar Länsstyrelsen för att lägga till eller ta bort EU-medborgare ur röstlängden, beroende på om de vill rösta i Sverige eller i ett annat EU-land.

Direkt efter valet

Efter valet gör vi den slutliga rösträkningen. Det innebär att vi

  • kontrollräknar valnattens resultat
  • granskar ogiltiga röster
  • fördelar röster på olika valsedelstyper
  • räknar personröster
  • utser ledamöter och ersättare till region- och kommunfullmäktige.

Rösträkningen är en allmän förrättning. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när Länsstyrelsen räknar rösterna. Det slutgiltiga resultatet finns sedan att ta del av hos Valmyndigheten.

Mellan valen

Mellan valen utser vi efterträdare för ledamöter och ersättare i region- och kommunfullmäktige som avgår under mandatperioden. Dessa beslut går att överklaga.

Valsäkerhet

Det svenska valsystemet är säkert för att det är decentraliserat, manuellt och transparent.

  • Att valsystemet är decentraliserat betyder att alla röster tas emot och räknas lokalt över hela landet. Olika myndigheter har sin särskilda uppgift och det gör att systemet har flera inbyggda kontrollstationer som gör att valresultatet blir kvalitetssäkrat.
  • Det är manuellt eftersom vi röstar med valsedlar av papper. Alla röster räknas för hand av utbildad personal flera gånger. Efter valet sparas valsedlarna och kan räknas om ifall det skulle behövas.
  • Det är transparent och det innebär att allt är öppet för insyn. All rösträkning är offentlig och vem som helst kan komma och se hur det går till.

De här sakerna tillsammans gör att det är mycket svårt att manuellt eller digitalt påverka valresultatet och hur valen genomförs.

Vänd dig till kommunen för kontakt med din valnämd


Kontaktuppgifter till valnämnder i Dalarnas län

Kommun

Telefon

Webb

Avesta kommun

0226-64 50 00

www.avesta.se Länk till annan webbplats.

Borlänge kommun

0243-740 00

www.borlange.se Länk till annan webbplats.

Falu kommun

023-830 00

www.falun.se Länk till annan webbplats.

Gagnefs kommun

0241-151 00

www.gagnef.se Länk till annan webbplats.

Hedemora kommun

0225-340 00

www.hedemora.se Länk till annan webbplats.

Leksands kommun

0247-800 00

www.leksand.se Länk till annan webbplats.

Ludvika kommun

0240-860 00

www.ludvika.se Länk till annan webbplats.

Malung-Sälens kommun

0280-181 00

www.malung-salen.se Länk till annan webbplats.

Mora kommun

0250-260 00

www.morakommun.se Länk till annan webbplats.

Orsa kommun

0250-260 00

www.orsa.se Länk till annan webbplats.

Rättviks kommun

0248-700 00

www.rattvik.se Länk till annan webbplats.

Smedjebackens kommun

0240-66 00 00

www.smedjebacken.se Länk till annan webbplats.

Säters kommun

0225-550 00

www.sater.se Länk till annan webbplats.

Vansbro kommun

0281-750 00

www.vansbro.se Länk till annan webbplats.

Älvdalens kommun

0251-313 00

www.alvdalen.se Länk till annan webbplats.

Vi utbildar också de kommunala valnämnderna inför valen och ger dem råd och hjälp. Detta för att alla val ska kunna genomföras på ett säkert sätt och i enlighet med lagen.

Länsstyrelsen kan även genomföra extra val och folkomröstningar med kort varsel om riksdagen beslutar om det.

Val 2022

Aktuell information om valet 2022 hittar du på valmyndighetens hemsida. Här får du bland annat information om: när du kan rösta, var du kan rösta, hur du röstar och hur rösträkningen går till.

Val 2022 på valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats.

Så gör du för att beställa ett nytt röstkort 2022

Röstkortet innehåller information om vilka val du har rösträtt i och vilken vallokal du tillhör.

Alla som har rösträtt får ett röstkort

Senast den 24 augusti 2022 ska du ha fått ditt röstkort med posten. Om du har anmält en särskild postadress hos Skatteverket skickas ditt röstkort dit, annars till din folkbokföringsadress.

När behöver du röstkortet?

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Om du röstar i din vallokal är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Beställ nytt röstkort

Om du till exempel saknar folkbokföringsadress, behöver få röstkortet skickat till en annan adress eller tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Ett så kallat dubblettröstkort. I alla kommuner finns det minst en plats där man kan få ett så kallat dublettröstkort utskrivet. Ta kontakt med kommunen direkt för att få veta var du ska vända dig.

Länsstyrelsen skriver också ut dublettröstkort och vi kan också skicka ett dublettröstkort till din folkbokföringsadress. Du kan ringa, e-posta eller besöka oss för att få ditt röstkort. Vi kan inte skicka röstkort med e-post.

Du som har skyddad identitet eller skyddad adress måste komma in till oss på Länsstyrelsen för att få ett dublettröstkort utskrivet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss