Risk för gräsbrand i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klimatsmartare kött och chark

En hjullastare fyller på en container med flis

Flisfickan fylls. Foto: Annika Varghans

Siljans Charks slakteri i Ickholmen har bytt olja mot flis. Projektet startade redan 2017 med att de sökte stöd från Klimatklivet för konverteringen. Sen har det varit många turer på vägen som både försenat åtgärden och gjort den dyrare än planerat. Men nu står en ny och tekniskt avancerad panna på plats.

På Siljans Chark slaktas nöt, gris och får från hela Dalarna och angränsande län. De ville komma bort från oljeeldningen och har satsat stort på att få en fossilfri och biobränslebaserad uppvärmning av lokalen och ånga till processen. Detta har nu lyckats trots en konkurs och ombildning av bolaget under byggtiden. Det var inte helt självklart från början att nya Siljans Chark skulle kunna slutföra satsningen, men plattor var gjutna och en hel del utrustning låg på gården redan så det var rimligast att ta vara på detta och fortsätta.

De har nu färdigställt ett helt nytt pannrumshus, flisförråd och en ficka där flisen matas in i pannbyggnaden. Förbränningen sköts automatiskt och optimeras runt 800 grader. Det blir mycket lite aska som kommer ut i andra änden. En avancerad rökgasrening är på plats samt mycket digital övervaknings- och säkerhetsutrustning.

Vi går in en gång om dagen för att se att det går som det ska bara. Vi kan också övervaka allt på distans. Allt har gått väldigt smidigt i början, inga barnsjukdomar ännu, säger Jonas Björ, vd på Siljans Chark.

Dyrare än man trott

När de ansökte om Klimatklivet-stöd 2017 beräknades åtgärden kosta 7,8 miljoner kronor och de beviljades 4,68 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet, det vill säga 60 procent. Åtgärden blev klar 2023 och det kan konstateras att det blev mer än dubbelt så dyrt. Detta beror bland annat på att den anlitade entreprenören gick i konkurs och det blev stopp i bygget. Sen gick även gamla Siljans Chark i konkurs. Det blev förseningar och innan entreprenören rekonstruerat ett nytt bolag och nya Siljans Chark hade bildats hade priserna gått upp och en del utrustning hunnit förstöras av väder och vind. Åtgärden ska spara nästan 11 000 ton koldioxid.

En annan anledning till att bygget blivit dyrare än tänkt från början är att man satsat på att bygga en avancerad anläggning där man kan samförbränna flis och kalciumkross. Benen är en restprodukt som nu körs till Karlskoga för förbränning. Detta är den första samförbränningsanläggningen av sitt slag på ett slakteri i Sverige. De har fått miljötillstånd för detta men det krävs en kontinuerlig rökgasmätning, vilket är en ytterligare stor investering som man nu tittar på hur man ska lösa. Att elda benrester själva skulle minska transporterna mycket.

Från olja till pellets - en god idé

Siljans Chark har också konverterat sin anläggning i Mora från olja till pellets med hjälp av Klimatklivet. I Mora produceras och förädlas deras charkprodukter. Denna åtgärd blev klar 2020. Jonas Björ tycker det var lätt att ha att göra med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen gällande Klimatklivets läges- och slutrapportering och att få förlängd projekttid. Han rekommenderar varmt andra att söka Klimatklivet för liknande projekt.

Funderar ni på att få bort oljeeldningen så tveka inte att söka medan möjligheten till stöd finns. Men tänk efter noga på tidsplan och budget innan, och räkna med att något kanske kommer att strula på vägen, säger Jonas Björ.

Två män står i ett pannrum med avancerad teknik

Vd Jonas Björ och teknikchef Peter Lindblom visar pannrummet med mycket avancerad teknik. Foto: Annika Varghans

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss