Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Spikgårdarnas lantbruk köpte foderrobot för framtiden

Korna väntar spänt på sin mat. Foto: Tobias Barle
Mattias Gustavsson och Josefin Samuelsson driver Spikgårdarnas lantbruk i Stora Skedvi. De har bytt energislag för utfodringen av korna från dieseldriven till eldriven och det kunde de göra tack vare ekonomiskt stöd från klimatinvesteringsstödet Klimatklivet.
Den röda roboten har just varit vid foderfickorna och hämtat fodret som ska till korna. De står nyfikna i långa rader och väntar på sin nya kompis som har med sig mat till dem. Tyst rullar den ut i mittgången och börjar hälla ut sin last – rätt foder till rätt grupp kor och mumsandet påbörjas.
För korna har roboten inneburit en lugnare plats att vara och äta på och samma mat varje dag vilket de verkligen tycker om. Och för oss människor har det betytt mindre arbete, gladare kor och en miljövänlig utfodring på el istället för diesel, säger Josefin Samuelsson.
Klimatklivets stöd möjliggjorde satsningen
Mattias Gustavsson och Josefin Samuelsson byggde nyligen ett nytt djurstall med lösdrift som har plats för upp till 560 djur. För att kunna investera i eldriven utfodring sökte man och fick stöd från Klimatklivet.
Vi har hela tiden blivit bra bemötta och det har inte varit några krångligheter. Länsstyrelsen har varit duktiga på att svara på våra frågor och vi har fått snabb hjälp. För mig som bonde är det viktigt med tid, vi behöver ofta fatta snabba beslut och då är det ju toppen att vi har fått snabba svar när vi varit i kontakt med Länsstyrelsen, säger Mattias Gustavsson.
En annan fördel som de båda lantbrukarna ser med Klimatklivet är att man får pengar i ett tidigt skede, inte bara när allt är klart. Det gör att man lättare vågar satsa och då blir saker av, man måste inte vänta så länge på besked.
Lantbruket är ju en bransch som verkligen drabbas av klimatförändringarna. Så det känns mycket bättre att vi kan köra på el istället för diesel. Det är också en framtidsförsäkring där vi kan bli mer oberoende och attraktiva på marknaden, säger Josefin Samuelsson.

Mattias Gustavsson och Josefin Samuelsson rekommenderar att söka stöd från Klimatklivet. Foto: Tobias Barle
Generationsskifte
Mattias och Josefin tog över gården från Mattias pappa, som fortfarande hjälper till och jobbar på gården. Mattias jobbar heltid på Spikgårdarnas lantbruk och Josefin deltid. Båda hjälper även till på Josefins föräldrars två gårdar i Rättvik och Gagnef.
I det stora stallet står ungefär 520 djur – mest kvigor för mjölkproduktion men även en del köttdjur. Djuren kommer till gården när de är runt 2 månader och föds upp till de är runt 22 månader. Tillsammans äter de cirka 10 ton foder om dagen så det är en omfattande utfodring som roboten tagit tag i.
Råd på vägen
Mattias och Josefin hade besök av en lantbrukare för en tid sedan som tittade på gården och hur roboten arbetade, och de passade på att tipsa om att söka pengar från Klimatklivet. För deras del var det enkelt att ansöka om stödet och för de delar som de inte kunde själva, bad de om hjälp med.
Vi fick hjälp av VÄXA, Sveriges största husdjursförening, så det var inte så svårt. Man måste ju klara så mycket som lantbrukare – sköta pappersarbetet och det praktiska och annat. Om man inte har tid eller känner att man har kunskapen om ansökan så är ju ett tips att tänka till och ta hjälp med de grejer man inte klarar av själv, säger Mattias Gustavsson.

Välkommen till Spikgårdarnas Lantbruk! Foto: Tobias Barle
Spikgårdarnas Lantbruk och Klimatklivet
Verksamhet
Blandat jordbruk, cirka 520 nötkreatur och 2 anställda. Drivs av paret Josefin Samuelsson och Mattias Gustavsson. De föder upp kvigor, från att korna är 2 månader tills de är tillräckligt gamla för att kunna bli dräktiga.
Åtgärd som fått stöd av Klimatklivet
Elektrifierat utfodringssystem i stället för dieseldrivet vid en utökning av djurbesättningen och nytt djurstall. Även foderfickor som blir effektivare med större mängder och kräver färre framkörningar.
Stöd
Stöd från Klimatklivet beviljades med 60 procent, max 815 381 kr.
Koldioxidbesparing
1 141 ton CO2 på den tekniska livslängden 15 år.
Kontakt
-
Annika Varghans
Energi- och klimatstrateg
Telefon 010-2250480
-
Eva Marie Jelvéus
Analys och Utvärdering
Telefon 010-2250375