Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Carl Bergs Åkeri satsar på klimatet - byter diesel mot förnybar biogas

Frida Jahncke, drivmedelsansvarig MaserFrakt, Carl Berg, vd Carl Bergs Åkeri AB framför en av de två biogasdrivna anläggningsbilarna, stationerad i Falun.
Med hjälp av Klimatklivet har Carl Bergs Åkeri AB köpt in två tunga lastbilar som drivs av förnybar flytande biogas i stället för diesel.
Knuffen från Klimatklivet var helt avgörande. Utan ekonomiskt stöd hade vi inte kunnat genomföra bytet, säger företagets vd Carl Berg.
Carl Bergs Åkeri AB har sammanlagt 18 bilar i sin fordonsflotta. Åkeriet har i ett första steg valt att ersätta två anläggningsbilar som huvudsakligen transporterar grus- och schaktmassor i Falun och Borlänge. Med flytande biogas i stället för diesel i tankarna räknar åkeriet med att minska sina utsläpp av växthusgaser med cirka 242 ton per år.
Mycket nöjd med den nya bilen
Den första bilen har nu kört i ungefär två och ett halvt år. Den dagliga driften fungerar perfekt, berättar Carl Berg. Det har inte varit några bekymmer kopplade till själva bilen. Den tar inte längre tid att tanka flytande biogas jämfört med en bil som körs på diesel. Med full last och släp kan man köra 50–60 mil.
En dieseldriven långtradare som tar 400 liter diesel klarar kanske 70–80 mil, men man ska ändå inte köra mer än max 60 mil som chaufför på en dag, säger Carl Berg.
Bilen är försedd med ett avluftningsrör eftersom man emellanåt behöver släppa ut lite gas ur tanken. Man måste också lätta på trycket innan bilen körs in i en byggnad, så inför ett verkstadsbesök behöver man först åka till en anläggning för att göra detta, vilket innebär lite extra planering.
Det största hindret för att köra på biogas är väl egentligen att utbudet av tankstationer är begränsat, säger Carl Berg.
Klimatklivets betydelse för investeringen
Stödet företaget fick från Klimatklivet motsvarade 60 procent av prisskillnaden mellan de nya miljöfordonen och närmast jämförbara fossildrivna fordon.
Det var inget uttalat kundkrav som låg bakom investeringen utan vi gjorde det helt på eget initiativ. Vi ville dra vårt strå till stacken för klimatomställningen, säger Carl Berg.
Carl Berg berättar att man var beredd att ta konsekvenserna av beslutet och den extra kostnad det medförde, men utan ekonomiskt stöd hade åkeriet inte klarat av att genomföra investeringen.
Så länge kunderna inte kräver av företagen de upphandlar att bilarna måste drivas med förnybara bränslen, blir den ekonomiska risken för stor. Utan stödet blir det svårt att hålla konkurrenskraftiga priser i förhållande till de billigare dieselbilarna och i slutändan måste ju budgeten gå ihop.
Frida Jahncke, drivmedelsansvarig på MaserFrakt instämmer:
Omställning är mycket svår att genomföra utan kundkrav, säger hon. Kommer kraven kommer investeringarna. Åkerinäringen är en lågmarginalsbransch, man har inte råd göra investeringarna om man inte har någon med sig. När Klimatklivet tog merkostnaden på 60 procent betydde det mycket. Det gjorde att Carl Bergs Åkeri AB och ytterligare fjorton av MaserFrakts åkerier vågade ta en risk. Tack vare stödet från Klimatklivet har åkerierna kunnat ersätta 24 dieseldrivna lastbilar med biogasfordon.
Viktigt att det byggs fler lokala tankstationer
MaserFrakt pekar på vikten av såväl utbyggnad som geografisk placering av drivmedelsstationer. Åkarna kan idag ta sig genom landet från norr till syd med en biogaslastbil om de planerar sina stopp för tankning, men driver man en verksamhet som innebär att bilarna rör sig i en cirkel lokalt eller regionalt så blir det genast svårare. Det är i dagsläget varken ekonomiskt eller tidsmässigt hållbart att åka flera mil bara för att fylla på tankarna.
Företagen investerar där möjlighet att tanka finns. Så grunden för fler bilar är alltså att drivmedel finns tillgängligt där det behöver fyllas på, säger Frida Jahncke.
Klimatpremien ersätter Klimatklivet
MaserFrakt har varit samordnare för samtliga ansökningar och rapporter under de olika åkeriernas resa genom Klimatklivet. Det var stressigt när alla lägesrapporter skulle in samtidigt, berättar Frida Jahncke.
Fördelen med att fordon inte längre ska söka stöd inom Klimatklivet utan genom Klimatpremien är att vi slipper lägesrapportera var sjätte månad. Nackdelen är att stödet blir lägre, som mest 40 procent av mellanskillnaden.
Både Carl Berg och Frida Jahncke rekommenderar åkerier som vill ställa om till miljöfordon att söka det stöd som finns. Ska man nå målsättningen att transport- och logistikbranschen ska vara klimatneutral 2035 behöver man investera i bilar som går på förnybara bränslen.
Nu gäller det bara att vi får fler kunder med oss på resan, säger de.
Fotnot
MaserFrakt ägs av cirka 270 transport- och maskinföretag i Gävleborgs och Dalarnas län och är därmed en av Sveriges största maskin- och transportkoncerner. MaserFrakt arbetar genom TRB Sverige AB tillsammans med ett flertal stora aktörer inom transport- och logistikbranschen aktivt med målsättningen att vara klimatneutrala 2035.
Kontakt
-
Annika Varghans
Energi- och klimatstrateg
Telefon 010-2250480
-
Eva Marie Jelvéus
Analys och Utvärdering
Telefon 010-2250375