Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Konvertering av vattenpump på Janpers Lantbruk

Fredrik Janpers är nöjd med den nya pumpen. 

Fredrik Janpers i ladugården och pumpen som delvis finansieras med stöd från Klimatklivet i källaren.

Janpers lantbruk är ett lantbruksföretag i södra Dalarna med huvudinriktning på mjölkproduktion. Med hjälp av stöd från Klimatklivet har de gjort en konvertering av bevattningspump från diesel till eldrift. Totalt investerades 263 019 kr varav stödet uppgick till 175 000 kr, 70 procent. Tack vare åtgärden kommer man spara cirka 470 ton CO2 på 20 år. De sökte stödet 2018 och slutförde åtgärden 2019.

Bröderna Fredrik och Rickard Janpers äger och driver gården tillsammans. De har 360 mjölkkor plus rekrytering vilket blir totalt ca 650 djur. De odlar spannmål och vall. 2018 var det var det torraste året de upplevt och fodret torkade bort och dieselbevattning var dyrt.

Att vattna med eldrift är enklare, billigare och har större kapacitet så nu kan vi vattna mer. Denna vattenpump är som en försäkring mot torka. Sommaren 2019 syntes en tydlig skillnad mellan de vallar som vattnats och de som inte gjorde det, säger Fredrik Janpers.

Rekommenderar andra att söka

På gården är de är mycket nöjda med åtgärden; pumpen fungerar perfekt.

Vi gjorde ansökan helt själva och det tog cirka en arbetsdag. Det var lite pyssel med utsläppsberäkningen men med informationen på nätet gick det bra. Vi rekommenderar absolut andra lantbrukare att söka stöd från Klimatklivet, avslutar Fredrik.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss