Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Konvertering av spannmålstork på Husby Kungsgård

Anders Jönsson är nöjd med ”containern”
innehållande panna och flisförråd med öppnade tak.

Anders Jönsson framför kungsgården och ”containern” innehållande panna och flisförråd med öppnade tak.

Husby Kungsgård har fått stöd från Klimatklivet för en konvertering av en spannmålstork och uppvärmning av en verkstadsbyggnad, från olja till flis från egen skog. Totalt investerades 1,96 milj. kr varav stöd 1,28 milj. kr (65 procent). Åtgärden spar ca 1 600 ton CO2 på 20 år. De sökte stödet 2018 och slutförde åtgärden 2019.

Gården har anor från 1100-talet och består totalt av cirka 550 ha. Anders Jönsson driver jordbruket och odlar vete, havre, ärter och oljeväxter helt ekologiskt.

Själva pannrummet med intilliggande flisförråd är en containerlösning med öppningsbart tak. Den kom helt färdig på lastbil från Finland och det som behövdes mer var en platta med anslutningar av kulvertar, vatten och el att ställa containern på.

Nu kan vi tröska när vi vill, även fuktiga dagar och morgnar med dagg, eftersom vi kan torka spannmålen till lägre kostnad än förut med oljan. Nu kostar flisen i princip bara egen arbetstid i skogen, säger Anders Jönsson.

Fick hjälp med ansökan

Anders är väldigt nöjd med anläggningen, det har gått bättre än väntat med flisen. Ansökan gick också lätt eftersom de tog konsulthjälp från Hushållningssällskapet. Det var bara att ta fram uppgifterna till konsulten.

Vi fick många frågor om ansökan både av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Det kändes lite stressande då, som om man blev ifrågasatt. Men allt gick ju bra ändå till slut, säger Anders.

Anders vill ha solceller och har sett ut ett par tak i syd-västligt läge. Drömmen är att bli självförsörjande på både el och värme. På frågan om han kan rekommendera andra att söka Klimatklivet, svarar han: Ja, varför skulle man inte ta chansen?

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss