Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Grådö Mejeri ställer om med Klimatklivet

Bilder från Grådö Mejeri. 

Till höger: Staffan Eklöv, mejerichef på Grådö Mejeri visar upp silorna. Till vänster: pannorna inne i centralen.

Genom att byta ut sin oljeeldade ångpanna till en ny pelletseldad ångpannecentral har Grådö Mejeri gjort en viktig insats för att minska sina koldioxidutsläpp. Åtgärden innebar en stor investering som blev möjlig tack vare pengar från det statliga klimatinvesteringsstödet Klimatklivet.

Grådö Mejeri funderade länge på hur de skulle kunna sluta elda olja för att producera den ånga som behövs i mejeriprocessen. Efter att ha undersökt flera olika alternativa lösningar för att ersätta den oljeeldade ångpannan beslutade de att bygga en ny ångpanna själva och använda pellets som biobränsle. 2021 sökte Grådö Mejeri stöd från Klimatklivet för åtgärden och beviljades 45 procent stöd, nästan 22,5 miljoner kronor.

Vi brukar inte söka investeringsstöd då det oftast innebär så mycket extrajobb att det inte är lönt. Men Klimatklivet var inte så komplicerat att söka, det har varit lätt att få tips och råd. Utan stödet hade det varit omöjligt att göra denna stora investering, berättar Staffan Eklöv, mejerichef på Grådö Mejeri.

Stora vinster för klimatet – åtgärden ska spara 57 000 ton koldioxid

Den nya ångpannecentralen byggdes strax intill mejeriets övriga byggnader och stod färdig till försommaren 2023. På utsidan av centralen finns två stora silotorn för pellets från vilka det matas bränsle till tre gigantiska pannor med två brännare vardera. Effekten är på 5 MW och systemet är byggt för största möjliga flexibilitet och driftssäkerhet. Rökgasreningen är effektiv med elektriska filter som minimerar stoftet. Åtgärden blev något dyrare och tog lite längre tid än beräknat från början på grund av världsläget. Den slutgiltiga investeringskostnaden blev knappa 53 miljoner kronor. Åtgärden beräknas spara ca 57 000 ton koldioxid under sin livslängd.

Staffan Eklöv berättar att man redan nu börjat kolla på fler åtgärder att söka stöd för.

Vi vill gärna söka mer stöd framöver, kanske för energieffektivisering, tillvaratagande av spillvärme eller klimatsmartare transporter. Ett tag körde vi på HVO tills det blev för dyrt. Nu börjar tekniken för eldrivna tunga transporter mogna och vi diskuterar laddningsmöjligheter med vårt åkeri.

Grådö Mejeri

Mejeriet byggdes 1953 som Dalarnas största mejeri. Det fanns då nästan 30 lokala mejerier som producerade 70 miljoner liter per år från totalt 7 000 gårdar. Nu är de Dalarnas enda mejeri som hämtar 90 miljoner liter mjölk från ca 60 gårdar i Dalarna och intilliggande regioner. De producerar omkring 100 miljoner kilo av olika sorters mjölk, yoghurt, smör, med mera. Grådö Mejeri och Falköpings Mejeri ägs tillsammans av ca 250 mjölkleverantörer i området kring Grådö och området kring Falköping.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss