Har du bildat en stiftelse? Då ska du i de flesta fall registrera den hos Länsstyrelsen.
De flesta stiftelser ska registreras hos Länsstyrelsen. Undantaget är stiftelser där tillgångarna bara får användas till förmån för bestämda fysiska personer. För vissa stiftelser finns det särskilda krav vid bildning och registrering. Mer om vad som krävs för att bilda och registrera kan du läsa under varje stiftelseform.
Anmälan ska innehålla:
Handlingar som ska bifogas:
Se nedan för ytterligare information om vissa stiftelsetyper.
En "vanlig" stiftelse bildas genom att en eller flera stiftare avskiljer en viss egendom till en självständig, varaktig förvaltning för ett bestämt ändamål.
En insamlingsstiftelse bildas genom att:
Insamlingsstiftelser ska bifoga en kopia av stiftarnas upprop och en beskrivning av när och på vilket sätt uppropet gjorts. Genom ett så kallat upprop offentliggörs att stiftelsen bildats. Uppropet kan vara offentligt så att det görs till exempel som en annons i dagspressen eller på en webbsida. Det kan också vara mer avgränsat och rikta sig till en mindre grupp.
Nybildade insamlingsstiftelser behöver inte skicka in information om stiftelsens förmögenhet.
En vanlig stiftelse, insamlingsstiftelse och kollektivavtalsstiftelse får driva näring om det har stöd i stiftelseförordnandet.
Innan en stiftelse börjar utöva näringsverksamhet ska styrelsen eller förvaltaren lämna uppgift för registrering i stiftelseregistret om
Stiftelser som bedriver näringsverksamhet ska bifoga uppgifter om under vilken firma näringsverksamheten ska bedrivas. Stiftelsen kan driva näring under sitt eget namn eller under ett annat namn. Om firman har ett annat namn än stiftelsen får ordet stiftelse eller en förkortning av ordet stiftelse inte ingå i firmanamnet. Om näringsverksamheten bedrivs under ett annat namn än stiftelsens ska styrelseprotokoll med beslut om namnet bifogas ansökan.
En pensionsstiftelse bildas genom att en arbetsgivare avsätter pengar för att trygga pensioner för arbetstagare.
Stiftelsen måste bildas enligt reglerna i lagen (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m. (tryggandelagen).
Pensionsstiftelser står under fullständig tillsyn.
Pensionsstiftelser ska anmäla vem eller vilka ledamöter som företräder arbetsgivaren och vem eller vilka ledamöter som företräder arbetstagarna. En kopia av arbetsgivarens registreringsbevis ska bifogas.
Pensionsstiftelser som tryggar utfästelser om pension till huvuddelägare ska lämna förslag på en person som Länsstyrelsen kan förordna som ordförande i styrelsen. Uppgift om namn, personnummer, adress, telefonnummer och en kortare yrkesbeskrivning ska bifogas anmälan.
De stiftelser som tryggar pension till fler än 100 personer räknas som tjänstepensionsinstitut (TPI) och ska uppge detta i ansökan.
En personalstiftelse bildas genom att en arbetsgivare avsätter pengar till välfärd åt arbetstagare eller arbetstagares efterlevande som inte avser pension, avlöning eller annan förmån.
Personalstiftelser ska anmäla vem eller vilka ledamöter som företräder arbetsgivaren och vem eller vilka ledamöter som företräder arbetstagarna. En kopia av arbetsgivarens registreringsbevis ska bifogas.
Den här e-tjänsten används för att anmäla en stiftelse för registrering i stiftelseregistret.
Personal- och pensionsstiftelser använder den här e-tjänsten för registrering:
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.