Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Brandrisk och eldningsförbud

Under sommaren kan det periodvis vara stor brandrisk och eldningsförbud kan råda. Ta alltid reda på om det är eldningsförbud i området innan du tänder en eld i skog och mark. Här kan du få tips och råd om hur du eldar på ett säkert sätt samt information om vad som gäller kring eldningsförbud.

KALENDER

 • 17 18 aug 2022 Klocka som ikon 09.00 - 17.00
  Grundkurser i trädgårdsodling Vi behöver fler odlare i hela Norrbotten för att kunna uppfylla visionen i Nära Mat – Norrbottens livsmedelsstrategi, om mer norrbottnisk mat på tallriken. I sommar finns det möjlighet att delta i två...

  Anmäl dig här – senast 8 augusti

 • 25 aug 2022 Klocka som ikon 09.30 - 12.00
  Fältkurs om integrerat växtskydd Miljöinspektörer i länet välkomnas till en fältkurs med fokus på integrerat växtskyddarbete i praktiken.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

 • 30 31 aug 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Totalförsvarsseminarium med tema hälso- och sjukvård Länsstyrelsen Norrbotten bjuder in till ett totalförsvarsseminarium med tema hälso- och sjukvård. Föreläsare från hela landet deltar och kommer att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper om t...

  Anmäl dig här – senast 22 augusti

 • 31 01 aug 2022 sep 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Fyrlänskonferens:alkohol- och tobakstillsyn, ANDTS, samt brottsförebyggande arbe... Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland bjuder tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) in till fyrlänskonferens rörande alkohol- och...

  Anmälningsdatum är passerat

röd stuga norrbotten strand och brygga foto:mostphotos

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

en rödvitfläckig fjäril sitter på en vitbladig blomma. Foto: Jörgen Naalisvaara

Om oss

Fältarbeten

I sommar kan du stöta på oss i skogar, på fjäll och på fält. Vi inventerar, miljöövervakar och sätter in åtgärder för hotade växter och djur och restaurerar livsmiljöer.

Samhälle

Omvärldsläget

Länsstyrelsen i Norrbottens län följer händelseutvecklingen och samverkar med länets aktörer för att tillsammans kunna identifiera och hantera en eventuell påverkan på Norrbotten.

Bo och leva

Val 2022

I höst är det dags att rösta igen. Riksdagvalet äger rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Om oss

Jobba hos oss

Hos oss finns en mängd varierande och inspirerande arbetsuppgifter. Kanske passar något av våra lediga jobb just din kompetensprofil och erfarenhet?

en brun gnagare i vattendrag och vass i bakgrunden

Djur

Invasiva främmande arter

I Norrbotten finns det i dagsläget ett antal invasiva främmande arter som ska eller bör bekämpas enligt EU:s lagstiftning. Har du sett dem? Rapportera gärna in dina fynd.

NYHETER

 • 2022-06-22

  Upplev Norrbottens spännande kulturhistoria

  Vill du uppleva historiens vingslag i Norrbotten? Besök gärna våra fornvårdsmiljöer i sommar.
 • 2022-06-22

  Om du ska använda metalldetektor - glöm inte att ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen

  Visste du att det är förbjudet att använda metalldetektor utan tillstånd från Länsstyrelsen? Ett tillstånd för att använda...
 • 2022-06-21

  Hur är det att jobba på Länsstyrelsen?

  I den här enkäten vill vi som arbetsgivare skapa en uppfattning om hur Du tror det är att arbeta hos oss! Vi hoppas och tr...