Vägledning förorenade områden
Länsstyrelsen ger stöd och vägledning till kommunerna i arbetet med förorenade områden. Vägledningsmaterial samlas på EBH-portalen.
Länsstyrelsen vägleder kommunerna
Länsstyrelsen vägleder bland annat kommunerna i arbetet med tillsynen, genom vägledande material, utbildningar och möten. Stöd för arbetet med tillsyn hittar du på EBH-portalen. Här finns också material och guider till handläggare i arbetet med bland annat fysisk planering och inventering av förorenade områden.
Regional tillsynsvägledning
Länsstyrelsen i Västmanlands län har ett nära samarbete med övriga länsstyrelser i Mälarregionen (Örebro, Södermanland, Uppsala, Stockholm samt Dalarna och Gotland). Tillsammans anordnas utbildningsinsatser för kommunala miljöinspektörer som arbetar med förorenade områden. Insatserna planeras långsiktigt och följer den så kallade tillsynsvägledningscykeln (TVL-cykeln).
Cykeln är treårig och är uppbyggd i tre block utifrån den process som efterbehandlingsarbetet av förorenade områden ofta har:
År 1: Initiering - föroreningsskada och ansvarsutredning
År 2: Utredning - undersökning och riskbedömning
År 3: Åtgärd - åtgärdsutredning, riskvärdering, åtgärd och efterkontroll
Vägledning från andra organisationer
Naturvårdsverket samordnar nationellt
Naturvårdsverket samordnar det nationella arbetet med förorenade områden och ger övergripande vägledning och information om bland annat riskbedömningar, riktvärden och ansvarsfrågor.
Förorenade områden, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Statens geotekniska institut
Statens geotekniska institut ger vägledning i de olika momenten i hantering av förorenade områden, från inventering till åtgärd.
Förorenade områden, Statens geotekniska institut Länk till annan webbplats.
Svenska geotekniska föreningen
På Åtgärdsportalen samlas information om åtgärdsmetoder för efterbehandling av förorenade områden.
Åtgärdsportalen, Svenska geotekniska föreningen Länk till annan webbplats.