Eget ansvar vid kris eller krig

Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla bidra till Sveriges motståndskraft. Länsstyrelsens roll är att hålla ihop samarbetet i länet. Du som privatperson har ett eget ansvar att inledningsvis kunna klara dig själv för att de mest utsatta ska få den hjälp de behöver.

En osäker värld

Det finns olika allvarliga risker och hot som vi kan ställas inför, exempelvis extremväder, farliga smittor, störningar i viktiga IT-system och organiserad brottslighet.

Det militära hotet mot Sverige har ökat och vi måste vara beredda på det värsta – ett väpnat angrepp. Krig är det yttersta hotet mot vår frihet.

Det finns andra sätt än militärt våld för att påverka och skada vårt land, exempelvis cyberattacker, påverkanskampanjer, terrorism och sabotage. Sådant kan inträffa när som helst, och mycket pågår här och nu.

Det egna ansvaret vid en samhällsstörning

Vid en större samhällsstörning är det många människor som behöver hjälp. I första hand behöver samhällets resurser användas för att hjälpa de mest utsatta, till exempel äldre och sjuka. De flesta av oss måste klara oss själva i minst en vecka.

Samhällets krisberedskap bygger på att alla tar ansvar. Det egna personliga ansvaret innebär att du i händelse av en kris ska vara förberedd. Du ska kunna hantera en svår situation och de omedelbara behov som kan uppstå på egen hand, utan stöd från myndigheter.

Du är en del av Sveriges beredskap. Med en god hemberedskap bidrar du till att hela samhället bättre klarar en svår påfrestning.

Några exempel på hur du kan engagera dig i Sveriges gemensamma beredskap:

  • Gå med i en frivillig försvarsorganisation som har uppdrag inom totalförsvaret. Även andra ideella organisationer och trossamfund gör viktiga insatser.
  • Gå en kurs i exempelvis hjärt- och lungräddning (HLR).
  • Bli blodgivare om du kan.
  • Prata med andra där du bor om hur ni kan stärka er gemensamma beredskap, exempelvis i bostadsrättsföreningen, hyreshuset eller byalaget.

Hemberedskap

Se till att du och dina nära klarar vardagen även om samhället inte fungerar som ni är vana vid. De flesta av oss klarar oss under en period om vi tänker efter före. Förbered dig så du inte måste skaffa allt på en gång om något allvarligt händer.

Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information. De flesta av oss måste klara oss själva i minst en vecka.

Här finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra.

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Flaskor och dunkar med rent vatten.
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus och värmeljus.
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Husapotek – till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar – till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Extra batterier och laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
  • Du som har husdjur ansvarar även för att ditt husdjur mår bra vid kris och krig. Se till att ha minst en veckas beredskap för ditt djur också.

Digital säkerhet och psykologiskt försvar

Digitaliseringen kan göra oss sårbara för cyberattacker som slår ut viktiga it-system. Du bidrar till att stärka Sveriges motståndskraft genom att hantera information på ett säkert sätt, både hemma och på arbetet. Exempelvis genom att inte klicka på länkar i mejl och öppna bilagor från okända avsändare, och genom att skapa långa lösenord med en kombination av bokstäver, siffror och symboler.

Främmande makt och andra aktörer utanför Sverige använder desinformation, vilseledning och propaganda för att påverka oss. Försök att påverka sker dagligen, främst på nätet och i sociala medier. Syftet är att skapa misstro och bryta ner vår vilja att försvara oss.

Var uppmärksam på innehåll som väcker starka känslor, dela bara information som du vet kommer från pålitliga källor och försök att få informationen bekräftad från flera olika källor. Vid en allvarlig händelse, sök bekräftad information från myndigheter.

Skyddsrum

Skyddsrum ska kunna ge skydd för befolkningen vid militära angrepp i krig. Skyddsrum finns i många städer och tätorter. Det är fastighetsägare som ansvarar för underhåll av skyddsrummen. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Privata fastighetsägare kan vara privatpersoner, fastighetsbolag eller bostadsrättföreningar. I fredstid får skyddsrum användas till annat, men de ska kunna ställas i ordning inom 48 timmar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har det övergripande ansvaret för skyddsrum och kontrollerar att skyddsrummen inte har brister.

Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som är närmast. Mer information om hur skyddsrum fungerar, var du har närmaste skyddsrum och vem som ansvarar för skyddsrum hittar du hos MSB.

Skyddsrum, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens roll vid en samhällsstörning

Vid en större samhällsstörning håller Länsstyrelsen ihop arbetet i länet. De berörda aktörerna, som till exempel kommunerna, räddningstjänst, sjukvården och polisen, delar information och lägesbild med syftet att koordinera åtgärder.

Under en samhällsstörning samordnar vi kommunikationen i länet så att kommuner, sjukvård, polisen med flera ger relevant och riktig information till allmänhet och media.

Vi arbetar också med förebyggande åtgärder som behöver vidtas för att förhindra att en samhällsstörning uppstår, eller för att begränsa skadeverkningarna samt återföring av erfarenheter efter en samhällsstörning.

Länsstyrelsen är högsta civila totalförsvarsmyndighet i länet och vi samverkar med Försvarsmakten i totalförsvarsplaneringen.

Broschyren Om krisen eller kriget kommer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har skickat ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla Sveriges hushåll. Broschyren har fokus på vår beredskap för kris och krig samt hur man ska agera vid ett militärt angrepp. Informationen ger också grunderna för Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

Ladda ner broschyren "Om krisen eller kriget kommer", Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.

Kontakt

Samhällsskydd och beredskap

Telefon växel 0611-34 90 00

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Följ oss