Utbildning och stöd
Länsstyrelsen erbjuder utbildning och övning för dem som arbetar med krisberedskap och skydd mot olyckor i länet.
Länsstyrelsen utbildar och övar med ansvariga aktörer inom krisberedskap och skydd mot olyckor i länet. Det gör vi för att samhället ska ha en god förmåga att hantera stora olyckor och kriser i länet.
Övningarna och utbildningarna kan ske inom länet, men även aktörer utanför länet kan delta. Ibland deltar vi även i utbildningar som anordnas av andra.
Övningar med regionalt deltagande
Träningstillfälle Holger är ett återkommande tillfälle för länets samverkande aktörer att träna och öva på de rutiner och samverkansformer som ska tillämpas vid samhällsstörningar enligt länets överenskommelse.
Träningstillfällena är både en kunskapshöjande aktivitet och en metod för att identifiera brister internt i varje deltagande organisation och i samverkan mellan aktörerna.
Sex träningstillfällen har hållits utifrån olika scenarion sedan starten av Holger 2017. Tidigare scenarion har bland annat varit skogsbrand, kärnteknisk olycka, omfattande IT-attacker och sabotage mot dricksvattenförsörjningen.
Överenskommelse om samverkan – före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län
Syftet med Totalförsvarsövning Vilde Västerbotten är att pröva, utveckla och stärka Sveriges totalförsvarsförmåga. Målet med övningen är att det civila och militära försvaret tillsammans ska öka förmågan att möta ett väpnat angrepp.
Länsstyrelsen och Försvarsmakten Norra militärregionen genomförde under hösten 2023 och våren 2024 seminarieövningar i alla länets 15 kommuner och hos en rad andra samverkansaktörer.
I oktober 2024 höll Länsstyrelsen en regional seminarieövning med fokus på samverkan under höjd beredskap. Deltagarna fick pröva förmågor som ledning, samverkan och samordning under besvärliga förhållanden med fokus på mobilisering, inkvartering och resursprioritering.