Krisberedskap
Länsstyrelsens roll i krisberedskapen är att samordna det regionala arbetet – före, under och efter en samhällsstörning.
Under en samhällsstörning ska Länsstyrelsen samverka, samordna och stödja länets aktörer för att inrikta samhällets åtgärder och resurser så att konsekvenserna för samhället blir så små som möjligt.
Vi ska verka för att:
- nödvändig samverkan kontinuerligt sker inom länet och med närliggande län
- samordna verksamhet mellan kommuner, regioner och myndigheter under en kris
- information till allmänhet och media samordnas
- inrikta och prioritera statliga och internationella förstärkningsresurser efter beslut från regeringen.
Länsstyrelsen arbetar också med förebyggande åtgärder för att förhindra att en samhällsstörning uppstår, begränsa skadeverkningarna av en samhällsstörning och kunna återföra erfarenheter efter en samhällsstörning.
Så överlever du zombieapokalypsen – eller någon annan mer sannolik kris
Som en del av Beredskapsveckan 2023 besökte Herman Geijer Skellefteå och Umeå i Västerbottens län för att föreläsa om hur du överlever en zombieapokalyps. Herman Geijer är Sveriges främsta zombieöverlevnadsexpert och har sedan 2011 haft studiecirklar, föreläst samt skrivit om zombier, katastrofer, krisbeteenden och överlevnad.
Föreläsningen i Umeå webbsändes och visades på Bygdeå bibliotek, Lycksele bibliotek, Malå bibliotek, Nordmalings bibliotek, Norsjö bibliotek, Vilhelmina bibliotek, bion i Åsele och Silvermuseet i Arjeplog.
Ta del av webbsändningen av föreläsningen 26 september i efterhand.
Öppna föreläsningen i ett nytt fönster Länk till annan webbplats.
Risker och hot i Västerbotten
Vi har tagit fram en informationsbroschyr där du kan läsa om de fyra största riskerna och hoten som finns i Västerbottens län och hur du kan förbereda dig på ett bra sätt. Broschyren finns på flera olika språk och kan beställas.