Västerbottens landskapsmåltid

Västerbottens landskapsmåltid

Foto: Emma Wåhlstedt

Västerbotten har en ny officiell landskapsmåltid. Menyn tar oss med på en resa i de västerbottniska skogarna där de lokala råvarorna och skogens skafferi är i centrum.

Kreatörerna bakom Västerbottens meny är Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren som tillsammans driver säsongsrestaurangen Wild River vid Mårdseleforsens naturreservat i Vindelns kommun.

Under våren 2022 gick Länsstyrelsen ut med en tävling där både professionella och blivande kockar vid restaurang- och livsmedelsprogrammen i länet uppmanades skicka in sina förslag på Västerbottens och Lapplands nya landskapsmåltider. En jury vid Länsstyrelsen utsåg det vinnande bidraget för landskapet Västerbotten. För landskapet Lappland utsågs det vinnande bidraget i samarbete med Länsstyrelsen Norrbotten.

Lapplands landskapsmåltid, som presenteras av Länsstyrelsen Norrbotten

Förrätt

Gravad tjädertartar, picklade granskott, kapriserade svarta vinbär, syltad svamp och majonnäs på goliatmusseron.

Gravad tjädertartar, picklade granskott, kapriserade svarta vinbär, syltad svamp och majonäs på goliatmusseron

Foto: Emma Wåhlstedt

Varmrätt

Bakad fjällröding, blomkålskräm, sås på gäddconsommé, grillade och picklade grönsaker, svartrotschips.

Bakad fjällröding, blomkålskräm, sås på gäddconsommé, grillade och picklade grönsaker, svartrotschips.

Foto: Emma Wåhlstedt

Efterrätt

Bryta gjord på tunnbrödspannacotta, sockerfriterat tunnbröd, björksirapskanderat sidfläsk och fermenterad hjortronsorbet.

Bryta gjord på tunnbrödspannacotta, sockerfriterat tunnbröd, björksirapskanderat sidfläsk och fermenterad hjortsonsorbet.

Foto: Emma Wåhlstedt

Bakgrund landskapsrätter

Initiativet till satsningen landskapsrätter kommer från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Satsningen grundar sig i
att Stockholm blivit vald till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023.

Målet är att landskapsrätterna ska visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för utveckling av gastronomisk turism och landsbygdsutveckling.

Kontakt