Västerbottens landskapsmåltid

Foto: Emma Wåhlstedt
Västerbotten har en ny officiell landskapsmåltid. Menyn tar oss med på en resa i de västerbottniska skogarna där de lokala råvarorna och skogens skafferi är i centrum.
Kreatörerna bakom Västerbottens meny är Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren som tillsammans driver säsongsrestaurangen Wild River vid Mårdseleforsens naturreservat i Vindelns kommun.
Under våren 2022 gick Länsstyrelsen ut med en tävling där både professionella och blivande kockar vid restaurang- och livsmedelsprogrammen i länet uppmanades skicka in sina förslag på Västerbottens och Lapplands nya landskapsmåltider. En jury vid Länsstyrelsen utsåg det vinnande bidraget för landskapet Västerbotten. För landskapet Lappland utsågs det vinnande bidraget i samarbete med Länsstyrelsen Norrbotten.
Lapplands landskapsmåltid, som presenteras av Länsstyrelsen Norrbotten
Förrätt
Gravad tjädertartar, picklade granskott, kapriserade svarta vinbär, syltad svamp och majonnäs på goliatmusseron.

Foto: Emma Wåhlstedt
Varmrätt
Bakad fjällröding, blomkålskräm, sås på gäddconsommé, grillade och picklade grönsaker, svartrotschips.

Foto: Emma Wåhlstedt
Efterrätt
Bryta gjord på tunnbrödspannacotta, sockerfriterat tunnbröd, björksirapskanderat sidfläsk och fermenterad hjortronsorbet.

Foto: Emma Wåhlstedt
Bakgrund landskapsrätter
Initiativet till satsningen landskapsrätter kommer från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Satsningen grundar sig i
att Stockholm blivit vald till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023.
Målet är att landskapsrätterna ska visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för utveckling av gastronomisk turism och landsbygdsutveckling.