Livsmedelsstrategi
Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Sveriges livsmedelsstrategi
Den svenska livsmedelsstrategin som antogs 2017 omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet med strategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.
Livsmedelsstrategin ska bidra till:
- hållbar utveckling i hela landet
- att skapa tillväxt och sysselsättning
- att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
- att sårbarheten i livsmedelskedjan minskar
- ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.
Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Regional livsmedelsstrategi
Länets regionala livsmedelsstrategi fokuserar på de utmaningar och möjligheter som finns i Västerbotten. Länsstyrelsen Västerbotten samverkar med regionala aktörer, organisationer, kommuner och näringsliv för att den nationella och regionala livsmedelsstrategin ska få genomslag i Västerbotten.
Mer mat från Västerbotten - Regional livsmedelsstrategi 2021–2030 Länk till annan webbplats.
Matkompassen
Matkompassen är ett samlingsnamn för Länsstyrelsens riktade och systematiska arbete som går i linje med den nationella och regionala livsmedelsstrategins intentioner och målsättningar.