Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Thomas Betong AB satsar på lagringssilo för klimatförbättrad betong

Lagringssilo för mald granulerad masugnsslagg. Foto: Magnus Mårtensson, Thomas Betong AB.
Thomas Betong AB hade behov av att bygga ut silokapaciteten vid anläggningen i Rottneros, för att öka förmågan att leverera klimatförbättrad betong i länet. Behovet och satsningen var avgörande för att kunna leva upp till kunders efterfrågan och krav på grön omställning. Med Klimatklivet kunde investeringen bli av.
I september 2021 beviljades Thomas Betong AB i Rottneros ett stöd på närmare 960 000 kronor från Klimatklivet för att bygga en lagringssilo för mald granulerad masugnsslagg. Slaggen är en restprodukt från ståltillverkning och består av en blandning av olika mineraler och kalk. Slaggen ska ersätta en del av cementen i betong som ett alternativt bindemedel vilket bidrar till att betongens klimatavtryck minskar. Cement står för 90 procent av betongens totala klimatpåverkan.
Bättre lagringsmöjligheter
Innan satsningen genomfördes var möjligheten att erbjuda klimatförbättrad betong begränsad eftersom det saknades silos för lagring av slaggen. Med den genomförda investeringen kan företaget nu erbjuda klimatförbättrad betong till flera platser i regionen.
Tack vare Klimatklivet kommer vi nu att kunna producera klimatförbättrad betong. Utan stöd hade vi inte haft den möjligheten, det har verkligen skyndat på processen. Vi rekommenderar andra att söka Klimatklivet, säger Magnus Mårtensson, projektledare vid Thomas Betong AB.
Stor vinning för klimatet
Klimatnyttan vid användning av klimatförbättrad betong är betydande. Vid fabriken i Rottneros beräknas en minskning med 234 280 kilo koldioxidekvivalenter årligen. Sett över investeringens livslängd blir minskningen drygt 2 343 ton.
Betongbranschen har rådighet i klimatomställningen
Betongbranschen i Sverige har i sin färdplan för fossilfrihet målsättningen att all betong i landet ska vara klimatneutral år 2045 och att det ska finnas så kallad klimatneutral betong på marknaden år 2030. Klimatklivet ökar takten i omställningen. Utveckling och användning av alternativa bindemedel är ett steg på vägen mot målet.
