Motortrafik i naturen
Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens för terrängkörning. För vattenskoter och snöskoter gäller speciella regler.
Terrängkörning på barmark är förbjuden i hela Sverige. Länsstyrelsen kan besluta om undantag från barmarksförbudet och snöskoterförbuden. Vi arbetar för att motortrafiken inte ska störa eller skada marken, växtligheten, friluftslivet, djurlivet, renskötseln, jordbruket eller skogsbruket.
Förbud mot terrängkörning
Huvudregeln i terrängkörningslagen är att det är förbjudet att köra med motordrivet fordon på barmark i terräng. Det gäller även om det är din egen mark.
All naturmark utanför väg räknas som terräng, till exempel
- park
- åker
- äng
- myr
- hedmark
- stränder
- kalfjäll
- vandringsleder
- motionsspår
- traktorstigar.
Till motordrivna fordon räknas alla fordon som drivs med motor, till exempel
- bil
- motorcykel
- fyrhjuling/ATV
- bandvagn
- snöskoter
- elcykel.
Användande av elcykel med max 250 watt motoreffekt i naturen är inte förbjudet enligt terrängkörningslagstiftningen men du behöver ändå markägarens tillstånd.
Elcyklar och mindre motoriserade fordon, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Undantag från förbudet mot terrängkörning
Det finns generella undantag från förbudet mot terrängkörning. Undantagen kan kräva markägarens tillstånd och gäller om åtgärden inte kan utföras på något annat lämpligt sätt.
Det generella undantaget gäller för
- jordbruk
- skogsbruk
- statlig eller kommunal tjänsteman i tjänsteärende
- räddningstjänst
- läkare
- brandkår
- fjällräddningen
- renskötsel
- den som ska hämta fälld björn, hjort, vildsvin eller älg
- undersökningsarbete inom ett undersökningstillstånd enligt minerallagen.
Dispens för terrängkörning
Du kan ansöka om dispens för terrängkörning om du har särskilda skäl. En dispens är ett enskilt undantag från förbudet. För att får köra på marken behöver du förutom dispensen även markägarens tillstånd.
Skäl för undantag kan exempelvis vara:
- funktionsnedsättning
- vissa materialtransporter
- tävling.
Ansök om dispens
Snöskoter
Snöskoter får bara köras på väl snötäckt mark där varken marken eller växtligheten skadas. Inom vissa områden är skotertrafiken reglerad genom skoterförbud. Det gäller framför allt i fjällen. Där får du bara köra längs markerade skoterleder.
Snöskoterkörning omfattas inte av allemansrätten och du har därför ingen självklar rätt att köra på annans mark. Som skoterförare bör du i första hand köra på markerade skoterleder. För allmänna skoterleder ansvarar oftast Länsstyrelsen eller kommunen. Vissa skoterleder sköts av skoterklubbar eller andra aktörer.
Även på skoterleder ska du tänka på att köra varsamt. Om snötäcket är så tunt eller löst att skotern kommer i kontakt med marken räknas det som barmarkskörning, vilket inte är tillåtet.
Vattenskoter
Du får bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av Länsstyrelsen.
Vilka farleder som är allmänna farleder framgår av sjökort och Sjöfartsverkets förteckning över allmänna farleder.
Du kan också kontakta Sjöfartsverket eller Transportstyrelsen för att få reda på vilka allmänna farleder som finns. Hamnområden och kommunala fritidsbåtleder är inte allmänna farleder och du får alltså inte köra vattenskoter inom dessa områden. Polisen och Kustbevakningen är ansvariga för tillsynen av vattenskoterkörning.
Från och med 1 maj 2022 måste du ha förarbevis för att få köra vattenskoter. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen.
Du har samma skyldighet som alla sjötrafikanter att känna till vilka regler som gäller och att följa dem. Du ska följa reglerna som finns i sjölagen om hänsyn, uppträdande till sjöss, nykterhet och hastighet. Även miljöbalkens bestämmelser om buller, skyddade områden och skyddade arter gäller för dig som vattenskoterförare.
Polisen kan utfärda böter för störande och onödig vattenskoterkörning.
Polisen kan utfärda böter för störande och onödig vattenskoterkörning.
Vattenskotrar, Polisen Länk till annan webbplats.
Du kan också kontakta Kustbevakningen om det handlar om kusten, Mälaren eller Vänern.