Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algläget fredag v 30

Tolkning av satellitkarta över Egentliga Östersjön 27/7. Källa: SMHI

Tolkning av satellitkarta över Egentliga Östersjön 27/7. Källa: SMHI

Stora områden med ytansamlingar i främst nordliga Egentliga Östersjön; norr om Gotland och ute till havs öst om Stockholms län, och även i ett mindre område utanför Ölands nordostkust. Moln täcker de sydligare delarna av Egentliga Östersjön. Inga nya rapporter om lokala blomningar.

Cyanobakterier i vattnet. Foto: Ulrik Kautsky

Cyanobakterier i vattnet. Foto: Ulrik Kautsky

Enligt SMHI:s tolkning av gårdagens satellitbild finns det i norra Östersjön stora områden med ytansamlingar, främst norr om Gotland och ute till havs utanför Stockholm läns kust. Mindre områden med ytansamlingar syntes även ute till havs utanför Östergötlands kust, och längs nordöstra Öland. Risk för ytansamlingar finns även runt ovan beskrivna områden. Från mellersta Öland och söderut ligger ett molntäcke.

På många ställen längs kusten kan lokala blomningar förekomma, och även att cyanobakterier syns i vattenkolumnen och grumlar till vattnet. Vid blåst och regn hålls partiklarna nere i vattnet, men vid lugnt och soligt väder finns potential att ytansamlingar kan dyka upp längs kusten.

Vid frågor är ni välkomna att kontakta oss, och vi tar gärna emot observationer av cyanobakterier längs Östersjökusten. Se nedan för kontaktuppgifter.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta Informationscentralen. Vid observationer av cyanobakterier, skicka gärna med plats och högupplösta bilder.

Råd vid algblomning Pdf, 96.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss