Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Är detta algblomning?

Trådalger som samlat sig på ytan

Trådalger som samlat sig på ytan

Under sommarens gång får vi in flertalet mail och bilder med frågan: ”Är detta en algblomning?”. Allt som oftast är det (tyvärr) just blomningar av cyanobakterier som vi ser på bilderna, det som i folkmun kallas algblomning. Ibland får vi däremot in bilder på andra organismer eller fenomen, som lätt kan förväxlas med just algblomningar. Här nedan går vi igenom de vanligaste.

Pollenansamlingar

Pollenansamlingar

Pollen

Lagom till att många vågar sig ut för årets första dopp kan man också stöta på stora ytansamlingar av vad som skulle kunna tros vara algblomning, men i själva verket är pollen. I slutet av våren och under försommaren blommar många av våra träd, och pollenkornen sprids över både land och vatten. I likhet med cyanobakterier, kan pollenkornen ansamlas längs stränder och klumpa ihop sig i lugna vikar. Till skillnad från cyanobakterier, drar färgen på dessa ansamlingar ofta mer mot ljusgul än grön. Vid somrar då algblomningen börjar tidigt kan det bli ett överlapp då både pollen och cyanobakterier förekommer, då avgörs det bäst i mikroskop vad ansamlingarna består av.

Trådalger

Trådalger

Trådalger

Till skillnad från sommarens algblomningar, som ju egentligen är ansamlingar av cyanobakterier, är trådalger faktiskt alger. Längs Östersjöns kust förekommer flertalet arter, bland andra grönslick, Cladophora glomerata, som är en vanlig syn på vår klipphällar och molnslick, Ectocarpus siliculosus, som gärna växer på andra alger men även fritt i vattnet. Efter hårdare vind och väder kan dessa trådalger släppa från sina substrat och klumpa ihop sig på ytan, vilket ofta misstas för algblomningar. Till skillnad från cyanobakterier skingrar sig inte trådalgerna om en skulle få för sig att röra runt, och har mer av en "fast" massa som klumpar sig både upp från ytan och neråt i vattnet.

Sedimentpartiklar i vattnet

Sedimentpartiklar i vattnet

Sedimentpartiklar i vattnet

Grumligt vatten med dåligt siktdjup kan bero på en mängd olika orsaker, det kan exempelvis vara just cyanobakterier som rör sig i vattenkolumnen men även sedimentpartiklar som rörts upp från botten. I lugna och grunda vikar kan en omrörning av bottensedimentet, exempelvis vid bad eller båtåkning, göra att grumlet dröjer sig kvar ett tag innan det till sist sjunker ner till botten igen. Vidare kan perioder med hård vind kan också påverka detta genom att dra upp sedimentpartiklar i vattenkolumnen på större områden, som sedan flyter med i strömmarna tills dess att de återigen lägger sig på botten.

Vid rapporter av algblomningar eller frågor uppskattar vi på Informationscentralen för Egentliga Östersjön högupplösta bilder, då det gör det enklare för oss att verifiera eventuella algblomningar och även i de fall det inte är just det informera om vad det egentligen är på bilderna. Se nedan för kontaktuppgifter.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta Informationscentralen. Vid observationer av cyanobakterier, skicka gärna med plats och högupplösta bilder.

Råd vid algblomning Pdf, 96.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss