Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Information om badklåda

Har du fått kliande utslag efter bad? Då kan det vara badklåda.

Badklåda, även kallad simmarklåda eller det medicinska namnet cerkariedermatit, är en parasitåkomma som kan drabba badande i främst sötvattensjöar, men fall har även förekommit längs Östersjökusten. Den orsakas av parasiter från släktet Trichobilharzia, vars larver är en vanlig inälvsparasit hos fåglar som gärna uppehåller sig längs strandlinjerna. Dessa mikroskopiska larver, cerkarier, misstar badande människor för fåglar, och tränger sig in i huden innan de ganska snart dör.

Symptom kan vara myggbetssliknande utslag som uppkommer ett par timmar efter bad, och går oftast över inom några dagar. Generellt sett är det ofarligt, men i enstaka fall kan allergiska reaktioner med feber förekomma men behandling är inte nödvändig. Badklåda smittar inte heller mellan människor.

Vad kan göras för att undvika badklåda?

Det är svårt att undvika vid bad i drabbade områden. Dusch och rengöring med sötvatten kan eventuellt minska risken för badklåda. Ytterligare ett tips är att inte mata sjöfåglar, exempelvis änder, gäss och svanar, eftersom matning ökar deras närvaro i badvänliga områden och även förekomsten av cerkarier.

Läs mer på 1177:

Badklåda, 1177.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss