Länsstyrelsen Stockholm – Stockholm

Flygbild över Bullerö i Nämdö skärgård. 

Utflyktstips i sommar

Besök gärna något av länets 341 naturreservat, två nationalparker eller Nationalstadsparken i sommar. Tänk på att parkera på anvisade platser och att slänga ditt skräp i papperskorgar och soptunnor.

KALENDER

´
 • 17 jun 2024 Klocka som ikon 17.30 - 19.00
  Informationsmöte om förslag till skötselplan och föreskrifter i Nämdöskärgårdens... Vid mötet går vi igenom de bestämmelser som föreslås gälla inom den planerade nationalparken i Nämdöskärgården, den plan som föreslås för områdets skötsel inklusive planering för hur besökare ska tas ...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 18 jun 2024 Klocka som ikon 11.00 - 14.00
  Torgmöte om framtidens strömming Välkommen till ett torgmöte om lokalt fiskad strömming! En panel med en politiker, en krögare och en strömmingsexpert samtalar om hur en framtida regional lösning för strömmingen kan se ut. Dessutom b...

  Ingen anmälan krävs

 • 19 jun 2024 Klocka som ikon 10.00 - 16.00
  Kurs om lieslåtter och ängens värden Välkommen till en kurs i Calmare hage, där du får lära dig att slå med lie och värna ängens värden!

  Anmälningsdatum är passerat

 • 19 jun 2024 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Planstödsmöte, 19 juni Länsstyrelsen i Stockholm har stående tider för planstödsmöten där kommunerna genom planarkitekter kan boka och diskutera diverse sakfrågor innan samråd, innan granskning och inför antagande av planen...

  Anmälningsdatum är passerat

Våga prata med tonåringar om alkohol och droger

I samband med skolavslutning och sommarlov kan tonåringar komma i kontakt med alkohol och andra droger. Webbplatsen fullkoll.nu finns för att hjälpa vuxna att sätta gränser för sin tonåring.

Ett rådjurskid som ligger i gräset.

Djur

Råd om vilda djur

Vad gör du om du hittar en "övergiven" djurunge? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Här hittar du en sammanställning med vanliga frågor och svar om vilda djur.

Båtutflykt i Stockholms ytterskärgård. blommor i förgrund, människor, klippor, taxibåt suddigt i bakgrunden.

Natur och landsbygd

Dispens från strandskydd

I strandskyddade områden får du normalt inte bygga. Om du ändå vill bygga till exempel en brygga eller ett förråd behöver du ansöka om dispens hos Länsstyrelsen eller din kommun.

Samhälle

Vigselförrättare

Behöver du en vigselförrättare? Länsstyrelsen utser borgerliga vigselförrättare och har en lista över vilka personer som är vigselförrättare i länets kommuner.

Miljö och vatten

Algläget i Östersjön

Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön informerar om det aktuella läget i kustvattnet. Vi tar gärna emot observationer på algblomning.

Skylt med information om att marken är ett vattenskyddsområde och att man ska ringa 112 vid en olycka.

Om oss

Nytt vattenskyddsområde för Mälaren

Länsstyrelserna i Stockholms och Södermanlands län har beslutat om ett nytt vattenskyddsområde, Södra Mälaren, med tillhörande föreskrifter.

NYHETER

 • Strömmingar i närbild.
  2024-06-14

  Länsstyrelsen fokuserar på regionalt fiskad strömming – för skärgårdens skull

  Det småskaliga fisket längs Östersjöns kust har minskat drastiskt och kämpar för sin överlevnad. Samtidigt har industrifisket resulterat i att matkonsumtionen av strömming minskat och att fisken i stället blir till foder. Det vill Länsstyrelsen ändra på. Inom projektet Resursfisk 3.0 samlas vi för ett torgmöte mitt i Stockholm under midsommarveckan, en tid då strömmingen är extra relevant i vår matkultur. Syftet är att uppmärksamma strömmingen, hur viktig den är för oss och om det finns något hopp för framtiden. Kan en regional förvaltning kring Ålands hav vara lösningen?

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss