Registrering av jägare för att sälja vildsvinskött

Om du jagar vildsvin och vill sälja eller ge bort hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du anmäla dig till vildsvinsjägarregistret. Du behöver också gå utbildning i att undersöka vilt och hantera vildsvinskött säkert inför leverans.

För att få sälja eller ge bort vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du

  • anmäla dig för registrering i vildsvinsjägarregistret
  • gå en utbildning i att undersöka vilt inför leverans till vilthanteringsanläggning (viltundersökarutbildning)
  • gå en utbildning om säker hantering av vildsvin och vildsvinskött.

Efter utbildningarna och registreringen får du årligen sälja kött av tio vildsvin och tio oavhudade vildsvin direkt till privatpersoner. Observera att innan köttet får säljas ska det analyseras för att kontrollera att det inte innehåller trikiner. Kött från vissa delar av landet behöver också analyseras utifrån gränsvärdet för cesium.

Du som jägare har också möjlighet att sälja eller ge bort en viss mängd oflådda vildsvin direkt till butiker, restauranger eller offentliga kök som säljer eller serverar mat till konsumenter. Dessa anläggningar behöver kontakta sin kontrollmyndighet, vanligen kommunen, innan verksamheten påbörjas.

Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Anmäl dig för registrering i vildsvinsjägarregistret

Anmäl dig till vildsvinsjägarregistret via Länsstyrelsens e-tjänst. När du har anmält dig får du ett bevis på att du finns med i vildsvinsjägarregistret. Du får också en kod som är unik för dig som jägare. Koden använder du för att säkerställa köttets spårbarhet när du säljer eller skänker vildsvinskött.

Genomför utbildning om säker hantering av vildsvinskött

Innan du får sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du vara en utbildad viltundersökare och ha gått en särskild utbildning om hur vildsvinskött ska hanteras. Utbildningen ger kunskap inom mikrobiologiska faror, hygienisk slakt, provtagning och köttets spårbarhet. Du genomför utbildningen hos en utbildningsanordnare som godkänts av Livsmedelsverket.

Vildsvinsutbildning för jägare som vill sälja direkt till konsument, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Kontroll av jägares försäljning av vildsvinskött

Länsstyrelsen kommer att kontrollera jägarnas färsäljning av vildsvin och vildsvinskött till privatpersoner. Det kommer att genomföras både planerade kontroller och kontroller baserade på anmälningar, tips och klagomål. Kontrollerna kommer att följas upp.

Myndigheter med uppdrag att främja att mer vildsvinskött når konsumenterna

Länsstyrelsen är en av flera myndigheter som har i uppdrag att se till att mer vildsvinskött tas tillvara i Sverige, det så kallade Vildsvinspaketet. Förutom Länsstyrelsen har även Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppdrag för att göra det enklare för konsumenter att få tag på vildsvinskött och för jägare och producenter att sälja köttet.

Länsstyrelsens uppdrag är framför allt att skapa ett register över vildsvinsjägare som vill sälja eller ge bort vildsvinskött till privatpersoner och arbeta för att jägare registrerar sig. Länsstyrelsen i Kronoberg samordnar länsstyrelsernas uppdrag.

Myndigheternas arbete bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.

Vildsvinspaketet – Så ska mer vildsvinskött nå konsumenterna, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Uppdrag att samordna kommunikationsinsatser i vildsvinspaketet inom ramen för livsmedelsstrategin, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Vildsvinspaketet – så ska mer vildsvinskött nå konsumenterna, Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss