Gråen
Gråen är en konstgjord ö utanför Landskrona. Ön skapades under 1700-talets slut för att skydda Landskrona hamn från militära angrepp. Idag står endast kruttornet från tidigt 1800-tal kvar. Den norra delen av ön är naturreservat. För att värna om fågellivet råder beträdnadsförbud under vår och sommar.
Sedan 1952 är norra delen av Gråen naturreservat. I reservatets dammar och vallgravar trivs bland annat gråhäger och storskarv. För att värna om fågellivet råder beträdnadsförbud i reservatet från 15/3 till 1/8.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- beträda området under tiden 15 mars - 1 augusti
Du kan läsa föreskriften i sin ursprungliga lydelse i den utfällbara boxen nedan.
Observeta att beträdnadsförbud gäller mellan 15 mars - 1 augusti enligt beslut från 1958.
Originaltext, beslut 1952
Fridlysningen innebär, att obehöriga förbjudas att under tiden 15 april – den 15 juli landstiga å eller eljest beträda naturskyddsområdet (datumen ändrades genom beslut 1958, se ovan).
Den som överträder fridlysningsbestämmelsen, straffas med dagsböter
Den som icke åtnöjes med beslutet, som skall lända till efterrättelse utan hinder av förd klagan, äger att däri söka ändring genom besvär, ställda till Konungen, vilka besvär vid talans förlust skola till Kungl. Jordbruksdepartementet ingivas eller på klagandens eget äventyr i betalt brev med posten insändas så tidigt, att de inkomna till nämnda departement, om enskild part är klagande, senast å trettionde dagen och, om klagan föres av menighet, senast å fyrtiofemte dagen efter det beslutet blivit kungjort vid gudstjänst i vederbörande församling, dagen för kungörandet oräknad.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 1952
Storlek: 27 hektar
Kommun: Landskrona
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta hit
Hitta mig
På Gråen finns en stor koloni med storskarv. Storskarven sitter gärna på en sten med vingarna utfällda. Ålakråkan, som den kallas på skånska, är klumpig på land men mycket smidig under vattenytan. Fjäderdräkten är inte helt vattenavstötande och därför får den torka sina vingar i luften efter dykningarna.
Mer information
Informationsskylt Pdf, 458.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Landskrona kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.