Sånnarna
Sånnarna är ett kommunalt naturreservat strax öster om Åhus. Det är en spillra av forna dagars Kristianstadslätt - ett trädfattigt, sandigt odlingslandskap med vidsträckta betesmarker, små åkrar och blommande trädor. Det här var fältpiplärkans och månhornsbaggens rike, där den söta doften av sandnejlika spreds över vidderna. Något du fortfarande kan uppleva här i Sånnarna. Naturreservatet är en fristad för en rad sandlevande växter och djur. I grodvattnet i norr kan du dessutom bekanta dig med den sällsynta strandpaddan.
Område med lång historia
Ända sedan bronsåldern har dessa sandiga marker runt Åhus använts av traktens folk och fä. De vidsträckta betesmarkerna har dominerat bilden men här och var har det funnits små åkrat som flyttats runt i brist på näring. Det är denna historia som också skapat förutsättningar för den mångfald av växter och djur som finns här idag.
Väldoft och myller i kaninernas land
Under högsommaren lyser dessa magra sandmarker i gult, rött och blått av blommande hedblomster, gul fetknopp, bergsyra och blåmonke. På något mer näringsrika delar av marken växer arter som blåeld, oxtunga och sandvita. Sandmarken hyser även många lavar.
I den lättgrävda marken trivs kaniner som rör runt i sanden till gagn för både kalkkrävande växter och insekter som är beroende av blottad sand. På den uppsprätta sanden kan man även få syn på sandmarkernas karaktärsfågel fältpiplärkan. Många vildbin, i synnerhet sandbin, trivs i reservatet. Det gör även flera skalbaggsarter som är beroende av djurspillning, till exempel den spektakulära månhornsbaggen.
Strandpaddor och mullvadssyrsor
I den gamla sandtäkten i den norra delen av reservatet lever numera den sällsynta strandpaddan. Det är Sveriges minsta padda och kanske det mest hotade av våra groddjur. Strandpaddan trivs på strandängar med grunda solbelysta vattensamlingar utan fisk. Under dagen ligger paddorna nedgrävda i sanden. Först i skymningen kryper de fram för att äta, spela och para sig. Under april till juni kan du höra deras metalliskt knarrande läten när de håller konsert. Ytterligare en art som hittat hit är mullvadssyrsan. Även denna kräftlika insekt gräver ned sig och kommer fram för lite nattliga flygturer.
Friluftsliv
Börja besöket vid utemuseum Sånnarna, strax söder om parkeringen i nordväst. Här får du bekanta dig mer med det sandiga områdets natur och kulturlämningar. Skåneleden SL 6 passerar genom naturreservatet, liksom rundslingan Sånnastigen som är blåmarkerad i fält. Sånnastigen består av en 1 km lång runda i reservatet och en 2 km lång runda direkt öster om reservatet. Rastplats finns nära parkeringen, liksom den vattenfyllda gamla grustäkten som numera är hem för strandpadda och mullvadssyrsa. Tänk på att hund och betesdjur bör hållas åtskilda.

Foto: Alex Regnér
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten. Här är det bland annat förbjudet att
- ha hund okopplad under perioden 1 mars - 20 augusti
- elda
- rida i våtmarkerna eller dammarna
- tälta eller på annat sätt övernatta
- ställa upp husvagn/husbil
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
1. skada fast naturföremål eller ytbildning,
2. elda,
3. rida i våtmarkerna/dammarna
4. ställa upp eller övernatta i husbil, husvagn, tält eller motsvarande,
5. gräva upp växter, svampar, mossor eller lavar,
6. avsiktligt störa djurlivet,
7. medföra hund som ej hålls i koppel under perioden 1 mars – 20 augusti,
8. anbringa tavla, skylt, inskrift, affisch, snitsel eller därmed jämförlig anordning utan tillstånd av förvaltaren.
9. samla in ryggradslösa djur t. ex. skalbaggar eller mollusker.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Rastplats
-
Stig
-
Vandringsled
Kontakt
Fakta
Bildat: 2013
Storlek: 45 hektar
Kommun: Kristianstad
Förvaltare: Kristianstads kommun
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta mig

Månhornsbaggen är en sorts dyngbagge som lever i djurspillning på öppna och torra betesmarker. Med sitt nästan centimeterlånga horn ser hanen ut som en pytteliten noshörning. Månhornsbaggen är lättast att hitta i maj-juni.
Illustration: Katarina Månsson
Mer information
Vattenrikets information om Sånnarna
Beslut & skötselplan på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.