Lyngsjö
Inte det mest lättillgängliga av reservat. Det består av stora arealer betes- och slåttermarker och här finns allt ifrån blomrika fuktängar och rikkärr till torr sandstäpp. Mest känd är kanske den kalkrika källvattensjön Lyngsjön längst i söder med sina orkidérika fuktängar. I reservatet Lyngsjö hittar du såväl rosa-lila majnycklar och ängsnycklar som den lite mindre iögonfallande kärrknipproten. Sjön bjuder även på ett rikt fågelliv som exempelvis forsärlan och kungsfiskaren.
Torrlagd sjöbotten
Lyngsjö naturreservat består delvis av tidigare sjöbotten som torrlades efter en kraftig sänkning av Lyngsjön på 1800-talet. Genom sjösänkningen vanns mer åkermark och nya slåtterängar bildades på den gamla sjöbottnen. Än idag betas marken vilket gynnar en rad växter.
Lyngsjön – en ovanligt kalkrik sjö
Lyngsjön är en av de mest kalkrika sjöarna på svenska fastlandet. Det bidrar till den rika förekomsten av kransalger i sjön. En bäck binder ihop sjön med Vramsån som slingrar sig fram i den norra delen av reservatet. Även Vramsån har biologiska kvaliteter med fisk som öring och de sällsynta arterna grönling och sandkrypare. Här lever även den mycket ovanliga vattenväxten jättemöja.
Fuktängar och kalkrikkärr med orkidéer
I rikkärret och fuktängarna som omger Lyngsjön finns många orkidéer. Här hittar man såväl rosa-lila majnycklar och ängsnycklar som lite mindre iögonfallande kärrknipprot. Andra växter som trivs i den fuktiga och kalkrika miljön är kärrspira, slåtterblomma, vildlin, majviva, darrgräs och smörbollar.
Sandmarker med åkerogräs och jordstjärnor
Stora delar av Lyngsjö naturreservat består av torra, sandiga marker som använts till åker och bete sedan gammalt. Här kan du hitta gamla åkerogräs som fågelarv och riddarsporre, samt den exklusiva nejlikväxten sandnörel som bara finns här i hela Norden. Det finns även partier med sandstäpp. Där visar sig de typiska sandstäppsarterna sandnejlika, tofsäxing och grådådra.
I sanden trivs även speciella insekter och svampar. Här lever den ovanliga skalbaggen hårdyngbaggen, men också bladhorningar som månhornsbagge och rakhornsdyvel. Namnet bladhorning syftar på den bladliknande spetsen på dessa skalbaggars antenner. Bland svamparna finns rariteter som dvärgjordstjärna, liten diskröksvamp och mörk stjälkröksvamp.
Rikt fågelliv
I Lyngsjö naturreservat finns också ett rikt fågelliv. I de öppna gräsmarkerna finns sånglärkor och tofsvipor. I fuktängar och vattenbryn utmed sjön syns långbenta och långnäbbade vadare som storspov, enkelbeckasin och rödbena. I vassen runt sjön gömmer rörsångare, sävsparv och brun kärrhök sina bon. Skäggdopping ses ofta dyka efter föda ute på sjön. Utmed Vramsån i norr kan man med lite tur träffa på de färgglada fåglarna forsärla och kungsfiskare.
Friluftsliv
Vid själva Lyngsjön har det tidigare funnits en kommunal badplats med brygga och toalett, som fick stänga på grund av dålig vattenkvalitet med höga bakteriehalter under 2000-talet. Inga anläggningar finns kvar. Stigar saknas vilket till viss del påverkar tillgängligheten i det öppna landskapet.

Åker och betesmark intill Lyngsjön. Foto: Marie Björkander
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten.
Här är det bland annat förbjudet att:
- ha okopplad hund
- plocka eller gräva upp växter
- tälta / campa (inkl husbil)
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel,
- samla in frö, gräva upp eller plocka växter,
- elda annat än med friluftskök,
- tälta eller ställa upp husvagn, husbil eller liknande,
- ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar, naturföremål eller kulturlämningar,
- placera tavla, plakat, affisch, skylt, snitsel, inskrift eller därmed jämförlig anordning annat än tillfälligt, max 3 dygn, för naturstigar, frågesporter, orienteringar eller tipspromenader.
- uppföra någon form av anläggning eller placera ut för reservatet främmande föremål,
Vidare är det förbjudet att utan Länsstyrelsens skriftliga tillstånd:
- fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod med efterföljande återutsättning inom naturreservatet. Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av varje art under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande nationell databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna,
- samla in mossor eller lavar med undantag av enstaka beläggsexemplar, under förutsättning att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 2020
Storlek: 80 hektar
Kommun: Kristianstad
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84).
Parkering vid kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
N 55.935056, E 14.072361
Hitta mig

Illustration: Nils Forshed
Sandnejlikan är en karaktärsart för den sydöstskånska sandstäppen. En miljö som kräver hög solinstrålning och att sand kontinuerligt blottläggs. Gärna genom bete och tramp. Sandnejlikan är en låg och tätt tuvad växt med stora vita blommor med fransade kronblad. Blommorna är väldoftande, särskilt nattetid. Blomningstiden är juni till september.
Mer information
Informationsskylt Pdf, 742.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Kontakt
Maria Sandell
naturvårdsförvaltare
E-post maria.sandell@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 16 23
För frågor om åtgärder och aktiviteter som kräver tillstånd eller dispens ska du kontakta Naturprövningsenheten på Länsstyrelsen
E-post skane@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 16 30 telefontider kl.13-15 (mån, fre) och kl. 9.30-11.30 (tis, ons)