Hovby ängar
Reservatet Hovby ängar är svårtillgängligt. Besökare hänvisas i stället till de närliggande reservaten Åsums ängar och Åsumallet Länk till annan webbplats. med goda parkeringsmöjligheter, fågeltorn och utemuseum. De stora hävdade strandängarna vid Hovby är viktiga livsmiljöer för många fågelarter. Här häckar bland annat flera hotade och hävdberoende vadare och simänder, som rödspov, brushane och årta. Med en bra kikare är du så gott som vid ängarna.
Vidsträckta strandängar
Längs nedre delen av Helge å finns landets största våtmarksområde med betes- och slåtterhävdade inlandsstrandängar. Hovby ängar utgör det största och ett av de mest värdefulla strandängsavsnitten i området.
Viktiga fågelmarker
De stora hävdade strandängarna vid Hovby är viktiga livsmiljöer för många fågelarter och här häckar bland annat flera hotade och hävdberoende vadare och simänder, som rödspov, brushane och årta. I reservatets ålderdomliga jordbrukslandskap finns även strandpadda, ett antal rödlistade arter av jordlöpare samt de mycket sällsynta och rödlistade snäckorna större agatsnäcka och kalkkärrsgrynsnäcka.
Strandängarnas flora
Många av de växter som hör till strandängsfloran är också beroende av slåtter och betande djur för att inte konkurreras ut av snabbväxande arter. På Hovby ängar trivs bland annat kärrspira, höskallra, slåtterblomma och honungsblomster samt orkidéerna kärrknipprot och ängsnycklar.
Friluftsliv
Hovby ängar är svårtillgängliga för allmänheten och besökare hänvisas istället till det närliggande reservatet Åsums ängar och Åsumallet med goda parkeringsmöjligheter, fågeltorn och utemuseum.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten.
Här är det bland annat förbjudet att:
- elda
- tälta
- ställa upp husvagn/husbil
- rida
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
1. gräva, borttaga, täcka över, borra, mejsla, måla eller på annat sätt skada block, stenmurar, levande eller döda träd, buskar och stubbar,
2. göra upp eld,
3. rida,
4. tälta eller ställa upp husvagn, campingbil eller motsvarande,
5. anbringa tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift, snitsel, inskrift eller därmed jämförlig anordning, med undantag av att anbringa informations- och reservatsskyltar samt gränsmarkeringar, märka ut båtled genom sjön, sätta ut sjömärke samt placera ut markering/snitsel i samband med träning av hundar för eftersök,
6. på ett störande sätt använda radio, musikinstrument eller annan ljudanläggning,
7. anordna båtplats.
Vidare är det förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd:
8. fånga eller samla in insekter eller andra djur, eller på annat sätt avsiktligt störa djurlivet,
9. anordna militära övningar, tävlingar, läger- eller annan övningsverksamhet.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 2007
Storlek: 845 hektar
Kommun: Kristianstad
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Hitta mig
Brushanen känns igen på sina två ovala vita fläckar på gumpen och på hanens fluffiga fjäderkrage och örontofsar under våren. Brushanen är känd för vårens spektakulära spel. Hanarna med sina mörka eller brokiga huvudprydnader försvarar sina revir genom dueller och skenfäktningar. Här häckar brushanen på de fuktiga strandängarna.
Mer information
Informationsskylt Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Kontakt
Naturvårdsenheten
För frågor om områdesskötsel och kontakt med förvaltaren.
Telefon 010-224 11 33
Naturprövningsenheten
För åtgärder och aktiviteter som kräver tillstånd eller dispens.
Telefon 010-224 16 30
Telefontider (båda enheterna): måndag och fredag kl. 13-15, tisdag och onsdag kl. 9.30-11.30.