Aktuella vädervarningar i Skåne länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Tofta

Reservatsbeslutet för Röke är överklagat, men föreskrifterna för besökare gäller! Tofta är ett skogsreservat norr om Hässleholm. Här varvas äldre bokskog med barrsumpskog. Området är kuperat och genomkorsas av två grusåsar, så kallade getryggsåsar. Stenmurar, röjningsrösen och snapphanehålor minner om folket från förr. Det finns en liten parkering i sydost. I övrigt saknas friluftsanordningar, men det går bra att ströva fritt i denna trolska skog.

Getryggsåsar i skogsmiljö

Naturreservatet Tofta ligger 8 kilometer öster om Bjärnum i ett landskap med omväxlande skog och öppenmark. I den norra och södra delen av reservatet växer bokskog. I de centrala delarna finns barrskog och två markanta naturgrusåsar, så kallade getryggsåsar. Det är rullstensåsar med lite skarpare krön och brantare sidor. Vid åsarna finns fuktigare områden med kärrtorv och barrsumpskog.

Äldre utmark med spår från snapphanar

Marken i Tofta naturreservat har historiskt varit bokskog och öppen betad utmark. Bokskogen i söder är särskilt gammal med en rik förekomst av stora block och stenar. Barrskogen ser i stället ut att ha uppkommit spontant i de tidigare betade gräsmarkerna. Kring stora delar av reservatet löper en stenmur. Inne i området finns tre gropar i marken, de så kallade Snapphanehålorna. De sägs ha använts som gömslen under svensk-danska krigen på 1600-talet. Det finns dessutom gott om stenrösen som påminner oss om äldre generationers odlarmödor. I backsluttningen öster om Snapphanehålorna finns ett 10-tal sådana röjningsrösen, och i bokskogen i norr finns ytterligare ett 10-tal rösen.

Gammelskog med plattfjädermossa, spillkråka och duvhök

Skogen i Tofta har utvecklats fritt under mycket låg tid och här finns nästan inga sågade stubbar. Bokskogen i söder är särskilt opåverkad och har särskilt höga naturvärden. Här är marken är stenrik men näringsfattig. Därför har träden vuxit långsamt och fått nedsänkta kronor (senvuxna träd). Många träd har röthål och är angripna av vedsvampar. Stammarna är täckta av mossor och lavar som gammelgranslav och platt fjädermossa. Mängden död och döende ved är stor liksom antalet hålträd. Spillkråkan har skapat många av dessa bohål. Den hackar årligen ut ett nytt hålrum i en lagom mjuk stam. Äldre hålträd kan sedan används av fladdermöss, bålgetingar eller några av de hålhäckande fåglar som inte kan hacka ut hål själva. Skogsduva och stare är några exempel. Duvhök är en annan fågel i området. Den bygger risbon i trädkronor och föredrar att leva i gammal barrskog.

En del av granen i de torrar delarna av området kommer att ersättas med lövskog, dels för att minska risken för spridning av granbarkborrar, dels för att öka arealen ädellövskog.

Friluftsliv

Det finns en liten parkeringsplats för ca 2 bilar. I övrigt saknas anordningar för det rörliga friluftslivet. Bokskog och barssumpskog ger en känsla av orördhet och stillhet. I området väntar två markerade åsryggar från istiden, så kallade getryggar. Snapphanehålorna och ett 20-tal röjningsrösen är några av spåren från folket som levt här innan oss.

Finansieras av Europeiska unionen

Finansieras av Europeiska unionen - NextGenerationEU
Skog i kuperad terräng. Foto: Johan Johnmark

Skog i kuperad terräng. Foto: Johan Johnmark

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.

Till exempel är det förbjudet att:

  • ha hund okopplad
  • elda
  • ställa upp husbil/husvagn över natten
  • under perioden 1 april-15 juli anordna tävling, läger eller liknande utan skriftligt tillstånd från länsstyrelsen

Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:

  1. gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar, hällar eller naturföremål,
  2. föra bort död ved, bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar,
  3. gräva upp växter, plocka mossor, lavar eller vedlevande svampar,
  4. ta med hund (eller annat sällskapsdjur) som inte hålls i fysiskt koppel,
  5. elda,
  6. ställa upp husvagn, husbil eller liknande under tiden kl 00:00 – 05:00,

    Det är förbjudet utan länsstyrelsens skriftliga tillstånd att:
  7. under tidsperioden 1 april till 15 juli anordna och organisera tävling, träning, lägerverksamhet eller liknande arrangemang,
  8. samla in ryggradslösa djur, t.ex. skalbaggar eller mollusker,
  9. placera eller sätta upp snitsel, orienteringskontroll eller liknande anordning annat än tillfälligt, högst tio dygn, under förutsättning att kontaktuppgifter och datum för uppsättning anges på de utplacerade föremålen,
  10. placera ut för reservatet främmande föremål.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Bildat: 2024

Storlek: 17 hektar

Kommun: Hässleholm

Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne

Skyddstyp: Naturreservat

Hitta hit

Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84).

Angöringspunkt Länk till annan webbplats.
N 56.296852, E 13.788706

Hitta mig

Spillkråka.

Illustration: Katarina Månsson


Spillkråkan är lika stor som en kråka och är Europas överlägset största hackspett. Den trivs i gamla skogar med mycket död ved. Varje år hackar den ut ett nytt bohål. De övergivna bohålorna blir ofta bon åt andra djur, som kattuggla och skogsduva. Spillkråkan kan knappast förväxlas med någon annan art. Den mycket starka sången som låter kly-kly-kly och trumningarna som påminner om kulsprutesalvor kan höras på långt avstånd.

Mer information

Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.

Kontakt

Naturvårdsenheten

För frågor om områdesskötsel och kontakt med förvaltaren.

Naturprövningsenheten

För åtgärder och aktiviteter som kräver tillstånd eller dispens.

Telefon 010-224 16 30 - måndag och fredag kl. 13-15, tisdag och onsdag kl. 9.30-11.30.

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss