Kulturmiljöprogram: Vittsjö

Biblioteket i Vittsjö

Vittsjö ligger i norra delen av Hässleholms kommun och fick sitt uppsving som turist- och kurort 1890 då järnvägen från Hässleholm anlades.

Två år senare kompletterades banan med sträckan Vittsjö-Markaryd. Den relativt höga skogsluften ansågs särskilt hälsobringande. Fram till 1950-talet fanns här cirka 15 pensionat och vilohem, till exempel Pensionat Tallbacken från 1912. Dessförinnan fungerade Gästgivaregården som boende för de resande. Vittsjö är fortfarande att betrakta som en rekreationsort, även om inriktningen på aktiviteterna förändrats. Pensionaten har idag anpassats till rekreations- och konferensanläggningar, samtidigt som vandrarhem och camping blivit ett alternativt boende. Flera pensionat är även ombyggda som vårdhem.

Wittsjö golfbana anlades 1965 men byggdes ut 1975. Norr om Vittsjö finns en skans, anlagd under 1600-talet. Här finns även en tidigare borganläggning, Vittsjöborg, anlagd under 1300-talet. Till anläggningen hör vallar som omgärdar en plan markyta och två borgkullar.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss