Kulturmiljöprogram: Stenskogen

Slagghögar från stenbrytning.

Stenbrytning var i äldre tid betydelsefull och sydväst om Höör vid Stenskogen erinrar brytningsplatserna om den forna verksamheten. Lunds domkyrka består till delar av sandsten från Höör. Förutom som byggnadsmaterial användes stenen tidigt för kvarnstenstillverkning.

År 1899 bildades AB Ringsjö Stenbrott av bland annat baron Lave Beck-Friis. Det stora brottet var beläget i Stanstorp vid de före detta Kullagravarna. Namnet ändrades till Stanstorpsgraven och ångkvarnar och elektriska sprängapparater införskaffades. År 1905 anlades en flyttbar smalspårig järnväg mellan Stanstorpsbrottet och Höörs station. Stenens användning hade utökats till slipstenar, monumentsten, trottoar- och trappsten samt makadam. Verksamheten på AB Ringsjö Stenbrott upphörde 1910.

Motiv för bevarande

Industrilämningar som stenbrott, skrotstenshögar och de kvarliggande delar av slipstenar vid Stenskogen är värdefulla dokument över tidig industriell verksamhet.

Skrotsten från stenbrytning.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss