Kulturmiljöprogram: Skåre

Skåre bevarar till sina äldsta delar karaktären av fiskeläge från 1800-talets första hälft.

Skåre skansar

Skansar från 1700-talet

Skåre läge är beläget några kilometer väster om Trelleborg. Öster om fiskeläget ligger fornlämningsområdet Skåre skansar, vilka ingick i ett under tidigt 1700-tal anlagt fortifikationssystem utmed Skånes västkust och delar av sydkusten. Partier av skansanläggningen anses vara av äldre ursprung.

Skåre fiskeläge

Vid hamnen finns bodar och gräsbevuxen torkplats för garnen, stejlebacke.I lägets äldre delar har husen en oregelbunden placering och ligger ibland utmed gatan, ibland indragna därifrån. Flera av de gamla fiskarestugorna bevarar en genuin karaktär med vitputsade fasader och papptak. Decennierna om kring 1800 fanns här fyra hus. Befolkningen växte snabbt och på 1820-talet omfattade läget sju hus. Idag är Skåre omgivet av modern villabebyggelse. 

Motiv för bevarande

Skåre bevarar till sina äldsta delar karaktären av fiskeläge från 1800-talets första hälft. Skansarna är viktiga dokument över Skånes som gränsprovins.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss