Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Kulturmiljöprogram: Saxtorpsbanan

Landskrona Motorklubb bildades 1926 men under de första årtiondena var det landsvägsloppen som dominerade verksamheten. På 1930-talet anordnades de första Grand Prix-tävlingar på Saxtorp som också drog storpublik.                        

Intresset för motocross kom på 1940-talet och Sveriges första tävling hölls 1946 på Saxtorp. Under 1950-tal förlades motocrossen främst till exercisfältet i Landskrona och därefter mattades intresset. Klubben inriktade sig istället på bilsport med familjerally och mörker- och halkkörning för allmänheten. En populär gren var OT-tävlingar, Orienterings- och Tillförlitlighetstävlingar, där man med hjälp av karta och beskrivningar skulle hitta alla kontroller utmed körsträckan.
På 1970-talet skedde en upprustning av anläggningen, crossbanan ställdes i ordning till nuvarande skick och sekretariatet och klubbstugan uppfördes. En medveten satsning på ungdomscross inleddes och speciella banor byggdes för ändamålet. Go-kart kom att bli ett stort intresse och en verkstad ställdes i ordning i gamla Saluhallen i Landskrona.

Motiv för bevarande

Saxtorpsbanan utgör ett välbevarat dokument över motorsportens anläggningar, ett av 1900-talets stora fritidsintressen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss