Kulturmiljöprogram: Östanå

Östanå pappersindustri

Östanå ligger utmed Helge å nordöst om Broby. Under 1800-talets början lades grunden till industrialisering i området med Helge å som utnyttjad kraftkälla.

Vid Östanå anlades en pappersmölla redan i slutet av 1700-talet men med utvecklingen och industrialiseringen under 1800-talet växte Östanå i storlek och betydelse. Under åren 1880-1904 var papperstillverkningen nedlagd och istället tillverkades mekanisk pappersmassa, så kallad slipmassa och kimrök. Vid denna tid fanns här också en benstamp. År 1904 återupptogs papperstillverkningen i det nyuppförda maskinpappersbruket. Tillverkningen kom att prägla samhället fram till 1980-talet då verksamheten lades ner.

Idag återstår ett antal byggnader som påminner om den äldre industrin. En trevåningsbyggnad i korsvirke från början av 1800-talet, en arbetarbostad i sten och ett mausoleum över en av brukets patroner visar om den verksamhet som en gång funnits i området.

Motiv för bevarande

Östanå är ett bra exempel på äldre industrimiljö i Skånes skogsbygd där vattenkraften varit av stor betydelse för driften och skogen en viktig råvara.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss