Kulturmiljöprogram: Mariavall

Mariavall ligger på ett enskilt läge mellan Eljaröd och Fågeltofta och är Sveriges första katolska Benediktinkloster som byggts under modern tid (se vidare ”Klosterordnar i Skåne” under ”Religiösa landskap”). Klostret har sitt upphov i Jesu Moder Marias Systraskap som bildades i Malmö 1957. Klostret började byggas 1990 och året därpå stod det klart för inflyttning. Klosterkyrkan invigdes 1995. Arkitekter var Dom Hans van der Laan, Rik van der Laan och Rudi de Bruin. Det är en sparsmakad men stilren arkitektur med släta ytor och enkla material, framförallt oputsad betongsten och furupanel. Kyrksalen är ett ljust rum med ljusinsläpp från högt sittande fönsterrader. Byggnaderna omsluter en innergård. Mariavall ligger på mark som upplåtits av familjen Sparre på Kronovall. Dagen på Mariavall är uppdelad mellan bön, gudstjänster, studier och praktiska göromål.

Motiv för bevarande

Mariavall är det första benediktinerklostret som uppförts i Sverige under modern tid och ett intressant exempel på modern religiös arkitektur. Klostret har höga arkitektoniska kvaliteter som speglar strävan efter enkelhet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss