Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Kulturmiljöprogram: Hägghult

Skrotsten vid stenbrottet

Hägghult ligger i de skogsrika trakterna några kilometer väster om Lönsboda. Efter en tidigare hantverksmässig brytning av den svarta diabasen påbörjades i slutet av 1800-talet en mer industriell verksamhet. År 1899 startades stenbrytningen i Hägghult som, liksom andra industrier, hade en stark koppling till järnvägen. Linjen Sölvesborg-Olofström-Elmhult anlades 1901 och en station byggdes i Lönsboda, vilket medförde att produkterna kunde transporteras vidare. Stenbrytningen i Hägghult fortsatte under 1900-talet med avbrott för första och andra världskrigen. I Hägghult finns tre stenbrott, varav två idag är vattenfyllda. Det största dagbrottet är 900 meter långt, 50 meter brett och 75 meter djupt och utgör ett markant inslag i landskapet. Inom området finns även en mängd skrotsten. Både i norra och södra Hägghult finns ett flertal byggnader, som till exempel kranhus, smedja, maskinhus och matbod, bevarande. I nya brottet bryts fortfarande svart diabas, vilket också visar en kontinuitet i stennäringen fram till idag.

Motiv för bevarande

Hägghult utgör ett välbevarat industriområde och har ett högt kulturhistoriskt värde. Byggnaderna har både samhälls- och socialhistoriskt värde då de visar stenindustriarbetarnas arbetsmiljö.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss