Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Kulturmiljöprogram: Gustavsborg

Gustavsborg med angränsande bokskogsområden kring Store- och Lillesjö ligger söder om Perstorp. Huvudbyggnaden är från 1800-talet och vitputsad med två fristående flyglar. Intill bostadshuset, men ändå avskilt, ligger ekonomibyggnader av yngre datum. Gustavsborg är den enda herrgården i Perstorps kommun. Rikedomen på våtmarker, dammar och småsjöar i omgivningarna förhöjer värdena ytterligare i detta område.

I mitten av 1800-talet påbörjades fiskodling runt Gustavsborg, där den kuperade terrängen och mängden sjöar ansågs passande för ändamålet. Fiskdammarna anlades genom att sjöar, kärr och mossar dämdes upp och med hjälp av bevattningskanaler sattes under vatten. Fortfarande kan delar av de stensatta kanalerna ses sydväst om Lillesjö. Inom Gustavsborgs säteri fanns som mest cirka 150 dammar där varje damm hade sitt eget namn.

Fiskodlingen lär tidvis ha gett mycket goda intäkter, vilket gav ägaren resurser att satsa på utvecklingen av den kemiska industrin – den som senare blev Perstorp AB. År 1691 grundade Göran Adlersteen det Skånska Glasbruket, vilket existerade fram till 1762 då det brann ner. Dess för innan hade Carl von Linné under sin resa i Skåne besökt och skrivit om det i sin bok: Skånska resa år 1749. I dag finns det glassamlingar på Kulturen i Lund och på Perstorp AB som har bevarats

Motiv för bevarande

Herrgårdsanläggning med för Skåne unika fiskedammar.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss