Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Kulturmiljöprogram: Brandstad

Brandstad exemplifierar en by från efter skiftet med välbevarad äldre bebyggelse. Kyrkan med prästgård, skola och församlingshem är alla viktiga delar i bybilden.

Brandstad kyrka och prästgård

Brandstads kyrkby omges av ett öppet åkerbrukslandskap. Byn är liten och omfattar några enstaka gårdar och gatehus, varav några bevarar en ålderdomlig prägel. De putsade och brädfodrade fasaderna överväger, men även korsvirke förekommer.

Bebyggelsen ligger samlad kring kyrkan och bygatan. Den ursprungligen romanska kyrkan har fått sitt nuvarande utseende på 1800-talet. Gamla prästgården, omedelbart söder om kyrkan, är en korsvirkeslänga med röd timra och vitputsade fack under halmtak. Numera används byggnaden som hembygdsgård. Tidigare ingick den i ett fyrlängat gårdskomplex av traditionell skånsk typ. Äldre handlingar visar att prästgården ombyggdes under 1700-talets slut då längan fick sitt nuvarande utseende.

Församlingshemmet byggdes 1898 och kombinerades med bostad. Det låga vita skolhuset mitt emot kyrkan byggdes på 1890-talet. Skolan följer genom sin placering nära kyrkan det under äldre tid vanliga mönstret.

Motiv för bevarade

Brandstad exemplifierar en by från efter skiftet med välbevarad äldre bebyggelse. Kyrkan med prästgård, skola och församlingshem är alla viktiga delar i bybilden.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss